Ucraina: interviu radiofonic in SUA, despre rolul Bisericii in rezolvarea conflictelor. Unificare

In aceste zile, intre emisiunile postului de radio ortodox american Ancient Faith, Kevin Allen l-a avut ca invitat pe Mitropolitul Antonie, primat al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei în Statele Unite ale Americii, pornind de la criza în curs de desfășurare in Ucraina.

Allen l-a intervievat pe episcop despre rolul pe care ar trebui să-l joace Bisericile în această criză.

Bisericile au un rol “enorm” și, într-adevăr, un rol “primar”, a spus Mitropolitul Antonie. El a continuat: “Toate Bisericile din Ucraina au lansat un apel catre cei implicați, pentru ca acestia să-și amintească de demnitatea ființei umane, să-și amintească de sfințenia vieții, in timpul acestui conflict. Clerului Bisericii i s-a cerut să se abțină de la participarea la orice fel de manevre politice sau mașinațiuni, și să predice pur și simplu cuvântul lui Dumnezeu, sa predice dragostea Domnului și Mântuitorului nostru, Iisus Hristos, pentru a depăși, in primul rand, dificultățile și, mai apoi, pentru a putea incepe procesul iertarii, pentru că acesta este un proces de durata.

Nu cred că in Ucraina are loc un război civil. Eu cred că există sentimentul, de-a lungul granițelor națiunii de astăzi, că Ucraina este o națiune și ca va rămâne așa. Conflicte între Est și Vest, au existat întotdeauna acolo și cred că vor mai exista si în viitor, dar nu cred că aceasta este o amenințare la adresa stabilității și existenței unui singur popor ucrainean, unic.

Numai ca, Bisericile trebuie să își asume responsabilitatea lor, și am spus-o în scrisorile noastre catre credincioși și in declarațiile noastre: Biserica din Ucraina trebuie să facă tot ce poate, iar acest lucru poate reprezenta o oportunitate pentru unificarea Bisericilor, pentru inceperea procesului. Am înțeles că Patriarhul a emis deja o declarație care face apel la unitatea Bisericilor, acum, în această perioadă dificilă din viața națiunii (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Apelul nostru a fost întotdeauna ca Biserica Ortodoxă Ucraineană sa-si recâștige rolul său principal pe care l-a avut în viața națiunii. Ea trebuie să devină, încă o dată, conștiința morală a națiunii”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.