Bulgaria: Neofit, Patriarhul Bisericii Ortodoxe, a implinit un an de cand se afla la conducere

Ieri, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare, Neofit, a implinit un an de la numirea sa in postul de lider al Bisericii.

Cu aceasta ocazie, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, presedinte al Departamentului Patriarhiei Moscovei pentru Relații Externe, i-a transmis acestuia un mesaj de felicitare:

“Vă felicit din toata inima, pentru aniversarea întronizarii ca Patriarh.

Continuati munca predecesorilor dumneavoastra, vrednicii de pomenire Patriarhi ai Bulgariei, Maxim și Chiril, transmitandu-va toata puterea in sprijinul renașterii spirituale a poporului bulgar, invatandu-i pe păstorii turmei adevărurile de credință sfinte ale Parintilor, iubirea față de Dumnezeu și de aproapele, prin cuvinte de Primat, inspirate de propria voastra viață.

Această lucrare dificilă, din care nu lipsesc “necazurile lui Hristos, pentru trupul Lui, adică Biserica” (Col. 1:24), este invizibil luminata de rugăciunile sfinților lui Dumnezeu, inclusiv ale Sfantului Serghie de Radonej, patron ceresc al Academiei Teologice din Moscova. De câțiva ani, ați fost și încă sunteti un membru al acestei familii spirituale.

Episcopii și clericii ruși ortodocși, cu care ati adus “lui Dumnezeu jertfă de laudă, adică rodul buzelor, care preaslăvesc numele Lui” (Evrei 13:15), isi amintesc de Sanctitatea Voastră și va iubesc. Participarea la celebrarea celor 1025 de ani de la Botezul Rus”, a fost pentru noi o bucurie și binecuvântare.

În această zi solemnă pentru dumneavoastra și pentru întreaga Biserică Ortodoxă din Bulgaria, va dorim sănătate, îndrăzneală în rugăciune pentru destinul bulgar al Ortodoxiei și ajutorul Atotputernicului Dumnezeu în lucrarea voastra patriarhală”.

Cu dragoste si respect în Domnul,

+ Ilarion

Actualul Patriarh Neofit, a fost călugărit la 3 august 1975. A îndeplinit mai multe demnități bisericești: episcop vicar de Sofia (hirotonit la 8 decembrie 1985) și apoi mitropolit de Ruse (1994-2013). A fost ales și întronizat ca Mitropolit de Sofia și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare, pe 24 februarie 2013, succedându-i patriarhului Maxim (1971-2012) – vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.