Uimitor: asezare antica asiriana crestina, descoperita in China, chiar in Grotele Longmen

“The Sunday Examiner” a raportat, in editia sa de Hong Kong, in aceste zile, descoperirea unei asezari creștine în China, dupa analizarea unor relicve istorice datate din vremea lucrarii misionare a Bisericii Asiriene de Rasarit in aceasta tara.

Experții au verificat o nișă sapata într-un zid de piatra, cu o cruce deasupra, descoperita in Grotele Longmen, din centrul Provinciei Henan, si au aflat ca era vorba despre un depozit de cenușă și de oseminte ale unor creștini.

Descoperirea facuta pe sit-ul de Patrimoniu Mondial UNESCO, a avut loc in 2009, dar ea fost verificata de catre experti abia in aceste saptamani.

Sit-ul dateaza din perioada cuprinsa intre Dinastiile Wei și Tang, adica 316 – 907 dupa Hristos.

Grotele Longmen reprezintă un complex de altare, statui și temple budiste, aflat la 12,5 km de orașul Luoyang, provincia Henan, din China. Ele sunt un foarte bun exemplu al dezvoltării artei budiste chineze, de aceea, în anul 2000 au intrat în patrimoniul mondial UNESCO. Ele au fost săpate în calcar, în munții Xiangshan și Longmen, pe malul de est și de vest al râului Yi. “Longmen” înseamnă Poarta Dragonului, grotele avand forma a două dealuri printre care trece râul Yi. Aceste Grote reprzinta unul dintre cele trei mari complexe de grote din China, împreună cu Grotele Yungang, de lângă orașul Datong, provincia Shanxi, și Mogao, de lângă orașul Dunhuang, provincia Gansu.

Complexul cuprinde aproximativ 2.345 de grote, aici existand 100.000 de statui și basoreliefuri, reprezentand diferite divinități din mitologia budistă si constituind practic un loc de rugaciune. Mai exista, tot aici, peste 60 de pagode din piatră, 2.500 de inscripți și simboluri budiste și 10 temple săpate în stâncă.

În timpul celui de-al doilea război chino-japonez (1937-1945), japonezii au jefuit sit-ul și au luat multe relicve în Japonia. În prezent, multe dintre aceste relicve se află în muzeele japoneze.

În anul 1949, Partidul Comunist Chinez a declarat Grotele Longmen ca arie protejată și conservată. În anul 2000 au intrat și în patrimoniul mondial UNESCO. În prezent Grotele Longmen sunt conservate, protejate și restaurate, fiind o faimoasă locație turistică.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.