Biblioteca unui preot din Tripoli, incendiata de extremisti. Zeci de mii de carti si manuscrise distruse

Mai multi atacatori necunoscuți au incendiat Libraria Saeh din Tripoli, distrugând două treimi din cele 80.000 de cărți și de manuscrise adăpostite de aceasta.

Biblioteca, veche de decenii, deținuta de un preot grec-ortodox în orașul majoritar sunnit din Tripoli, din nordul Libanului, a fost incendiata zilele trecute, la o zi după o încăierare sectara, conform unei surse din securitate, sub conditia anonimatului.

Echipele de apărare civilă au fost trimise pentru a stinge focul, “dar există temeri că mai multe cărți ar fi fost deteriorate de apa folosita in încercarea de a stinge flăcările”, a mai adăugat sursa.

Atacul a venit la o zi după ce “un pamflet a fost descoperit în interiorul uneia dintre cărțile bibliotecii, jignitor la adresa Islamului și a profetului Mohammad”, a mai spus sursa.

“După aceea, proprietarul bibliotecii, Părinte Ibrahim Surouj, s-a întâlnit cu liderii islamici din Tripoli, devenind clar faptul ca preotul nu a avut nimic de-a face cu pamfletul, o demonstrație care fusese initial planificata în semn de protest față de incident fiind si ea anulata”, a spus sursa. “Apoi, în noaptea de vineri, biblioteca a fost incendiata”.

Biblioteca este situata în centrul istoric al orașului Tripoli. Violențele sectare implicand creștinii orașului, au fost extrem de rare în ultimii ani. Dar, incidentul de vineri a venit pe fondul unui context de creștere a radicalismului religios în Liban, în legătură cu războiul din Siria vecină.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.