Descoperirea lui Senebkay, extrem de interesanta pentru istorici. Expozitie la Torino (video)?

Descoperirea, la începutul acestei săptămâni, a mormântului unui faraon necunoscut, cu o vechime de 3.600 de ani, numit Woseribre Senebkay, a umplut prima pagină a ziarelor de știri din întreaga lume și, de asemenea, a atras interesul Muzeului Egiptean din Torino, care adaposteste a doua cea mai mare colectie din lume de antichitati egiptene, după Cairo.

Descoperirea lui Senebkay “este extrem de interesanta din punct de vedere istoric’ – a declarat directoarea muzeului, Eleni Vassilika, citata de agentia Ansa, confirmand pentru prima dată existența unei a treia Dinastiii de faraoni in orasul antic Abydos.

“Existenta sa a fost teoretizata, dar aceasta descoperire deschide o fereastră asupra unui aspect cu totul diferit al acelei perioade”, a declarat ea. Muzeul pe care aceasta il conduce, este în curs de renovare și în 2013 a fost vizitat de 540.000 de persoane. Versiunea renovata, cu noi sali de expozitii permanente si temporare, este programat să se deschidă în 2015 (video). Directoarea a amintit intentia de a apela la colegii egipteni pentru a lansa o expozitie pe aceasta tema in Torino.

“Arheologii din echipa Universitatii din Pennsylvania, cred ca mai mult de alti 15 faraoni nedescoperiti se pot afla aproape de mormântul lui Senebkay. Astfel încât ne putem aștepta la noi descoperiri importante”. Mormântul lui Senebkay a “fost jefuit in vechime, jefuitorii sustragand obiecte funerare si decoratiuni”. Cu toate acestea, arheologii au reușit să recupereze scheletul faraonului. Analiza acestuia a relevat că Senebkay avea aprovimativ 1,75 m și a murit la vârsta de 45–50 de ani. Arheologii italieni sunt implicati in mai multe sapaturi in Egipt.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.