Un crestin mandru, care refuza sa se smereasca si sa slujeasca, este un pagan

La audiența generală săptămânală, Papa Francisc si-a îndreptat atenția spre sărbătoarea Nașterii Domnului.

“Dumnezeu a vrut să împărtășească condiția noastră umană, până la punctul de a Se face El Insuși Unul dintre noi, în Persoana lui Iisus, care este Om adevărat și Dumnezeu adevărat”. Dar chiar și mai surprinzător, a spus el, este că Iisus devine Om, nu într-o lume ideală, idilica, ci în această lume reală, marcată de atât de multe lucruri bune și rele, marcata de diviziuni, de viclenie, de sărăcie, de aroganță și de războaie.

“în acest fel, Dumnezeu arată că El este milostiv față de umanitate și plin de iubire pentru noi. El este Dumnezeu – cu noi: Credeți acest lucru!” – a cerut Papa, mulțimii, care i-a si raspuns: “Da!”.

Nașterea lui Iisus, a mai spus Papa, ne aduce vestea bună că suntem iubiți foarte mult și în mod individual de Dumnezeu – și Dumnezeu nu numai că ne ajută să cunoastem această dragoste pentru fiecare dintre noi, dar, totodata, ne daruieste și ne transmite această iubire.

Papa a încheiat audiența, subliniind două considerente legate de Nasterea lui Iisus. Primul este acela că Dumnezeu Se dezvăluie pe Sine, nu ca Unul care rămâne mare și domină universul, ci ca unul care se umilește. Acest lucru ne arată că, pentru a fi ca El, noi trebuie să nu ne mai punem mai presus de alții, ci trebuie să ne smerim și să slujim altora. Papa a folosit cuvinte dure pentru creștinii care refuză să se smerească: “Este un lucru urât”, a spus el, “atunci când vezi un creștin care nu vrea să se smerească, un crestin care nu vrea să slujească si care se da mare peste tot: este urât, nu-i așa? Acesta nu este un creștin: este un păgân!”.

A doua considerație este că, odata ce Iisus a devenit unul dintre noi, atunci orice facem pentru un frate sau o soră, facem pentru El.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.