publicat în: Arhivă

Curtea din Strasbourg declara ilegala o lege a Greciei, care recunoaste doar uniunea civila a cuplurilor herterosexuale

Curtea Europeană a Drepturilor Omului din Strasbourg (foto: una din sali) a declarat “ilegala” legea greacă de limitare a uniunilor civile la cazurile heterosexuale.

O lege adoptată în Grecia, care permite uniunile civile pentru cuplurile heterosexuale, dar care nu le permite si pe cele ale partenerilor de același sex, a fost declarată ilegală de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Când o țară recunoaște cuplurile heterosexuale în forma uniunii civile, a declarat Curtea într-un comunicat publicat in aceste zile, partenerii de același sex ar trebui să beneficieze si ei, în egala masura. Marea Cameră a CEDO a decis că legea elenă încalcă Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Mai multi activiști au apelat la CEDO, in cateva cazuri recente, cerând ca guvernul să recunoască parteneriatele de același sex. Șase dintre cei șapte reclamanti, a declarat Curtea, “traiesc împreună”, ca cuplu, in Atena sau “au o relatie”, dar “din motive profesionale sau sociale nu locuiesc împreună”. “Cel de-al șaptelea solicitant este o organizatie non-profit, al cărei scop este, printre altele, acela de a oferi sprijin psihologic și emoțional homosexualilor și lesbienelor”, se arata în ordinele Curții.

Legea, intitulata “Reforme pentru familie, copii și societate”, a intrat în vigoare în 2008.

Curtea a permis intervenția “părților terțe” – constand din grupuri de activiști homosexuali, inclusiv Federația Internațională pentru Drepturile Omului (FIDH), ILGA-Europe (Asociatia Internaționala a Lesbienelor, Gay, Bisexualilor, Transsexualilor).

Livio Zilli, consilier juridic principal al Comisiei Internaționale a Juriștilor, unul dintre grupurile de activiști care au adus cazurile în fața instanței, a declarat că decizia a demonstrat că Convenția privind Drepturile Omului este “un instrument viu, care trebuie să fie interpretat în condițiile actuale”. “Statul este obligat, în temeiul Convenției, sa tina seama de evoluțiile sociale”.