Curtea din Strasbourg declara ilegala o lege a Greciei, care recunoaste doar uniunea civila a cuplurilor herterosexuale

Curtea Europeană a Drepturilor Omului din Strasbourg (foto: una din sali) a declarat “ilegala” legea greacă de limitare a uniunilor civile la cazurile heterosexuale.

O lege adoptată în Grecia, care permite uniunile civile pentru cuplurile heterosexuale, dar care nu le permite si pe cele ale partenerilor de același sex, a fost declarată ilegală de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Când o țară recunoaște cuplurile heterosexuale în forma uniunii civile, a declarat Curtea într-un comunicat publicat in aceste zile, partenerii de același sex ar trebui să beneficieze si ei, în egala masura. Marea Cameră a CEDO a decis că legea elenă încalcă Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Mai multi activiști au apelat la CEDO, in cateva cazuri recente, cerând ca guvernul să recunoască parteneriatele de același sex. Șase dintre cei șapte reclamanti, a declarat Curtea, “traiesc împreună”, ca cuplu, in Atena sau “au o relatie”, dar “din motive profesionale sau sociale nu locuiesc împreună”. “Cel de-al șaptelea solicitant este o organizatie non-profit, al cărei scop este, printre altele, acela de a oferi sprijin psihologic și emoțional homosexualilor și lesbienelor”, se arata în ordinele Curții.

Legea, intitulata “Reforme pentru familie, copii și societate”, a intrat în vigoare în 2008.

Curtea a permis intervenția “părților terțe” – constand din grupuri de activiști homosexuali, inclusiv Federația Internațională pentru Drepturile Omului (FIDH), ILGA-Europe (Asociatia Internaționala a Lesbienelor, Gay, Bisexualilor, Transsexualilor).

Livio Zilli, consilier juridic principal al Comisiei Internaționale a Juriștilor, unul dintre grupurile de activiști care au adus cazurile în fața instanței, a declarat că decizia a demonstrat că Convenția privind Drepturile Omului este “un instrument viu, care trebuie să fie interpretat în condițiile actuale”. “Statul este obligat, în temeiul Convenției, sa tina seama de evoluțiile sociale”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.