Grecia: ziua de duminica, zi lucratoare. Muntele Athos reactioneaza

Manastirea Gregoriou din Sfântul Munte Athos a formulat, in ultimele ore, un comunicat in care face referire la legea privind eliminarea zilei de duminică din lista zilelor de sărbătoare – lege trecuta recent de Parlamentul Grec.

“Parlamentul Grec a adoptat o nouă lege anti-creștina, in acest an. Identitatea creștin-ortodoxă a noului stat elen se înrăutățește, contrar voinței eroilor revoluției grecești”, impotriva dominației otomane, “care au plătit cu sângele lor”.

“Protestul arhipastorilor și preoților Bisericii din Grecia ne-a mângâiat”, afirma manastirea, “cu toate acestea, astăzi, după ce parlamentarii au votat în favoarea adoptării legii, deși este vorba doar despre un număr limitat de duminici din an, cererea apasa acum pe umerii creștinilor ortodocsi. Sarbatoarea duminicala tine de datoria noastră fundamentală, pentru că este o poruncă divină: Să lucrezi șase zile, și sa faci toate lucrările tale: dar ziua a șaptea este ziua odihnei, pe care sa o inchini Domnului, Dumnezeului tau. În plus, trebuie sa păstram această lege, în primul rând pentru că, în calitate de membri ai Bisericii, participam în fiecare duminică la cel mai important eveniment, care este Sfânta Liturghie, și cinstim ziua Invierii Domnului. Cei care insistă acum pe eliminarea caracterului de zi nelucratoare al duminicii, nu doresc să păstrați instituțiile creștine, pentru că Hristos nu este necesar pentru ei, ci doar antihrist”, mai spun reprezentantii manastirii.

“Sfantul Cosma de Etolia a fost martirizat prin spânzurare”, în 1779, de către turci, “tocmai pentru că el i-a convins pe creștini” să cinsteasca ziua sfântă a Invierii Domnului”. “Dragostea pentru Dumnezeu ne obligă astăzi sa depasim actele anti-creștine, prin credință și iubirea lui Hristos, în același mod in care primii creștini au facut-o”, se mai arata in comunicat.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.