publicat în: Arhivă

Ridicarea de catedrale noi, in locul celor inghesuite, naste controverse aprinse

Cei din domeniul Conservarii arhitecturii sustin ca planurile de construire a unei noi catedrale la Mănăstirea Sretensky (sec XIV) din Moscova, inchinata noilor martiri, care implica distrugerea altor cladiri istorice vechi, modifica în mod irevocabil urbanismul din jur și va reprezenta, de acum, un exemplu tulburător pentru alte sit-uri de patrimoniu din Rusia.

“Nu există garanții că stareții din alte mănăstiri vechi, cu catedrale medievale “înghesuite”, nu vor dori să urmeze exemplul Moscovei”, a declarat Konstantin Mihailov, un lider al organizației de Conservatori “Archnadzor”, într-un apel publicat in ultimele zile. “Dacă mănăstirile încep să devină arene ale noilor construcții, atunci sistemul de protejare a monumentelor s-ar putea prăbuși”.

Proiectul de construcție a beneficiat de o atenție deosebită mai ales din cauza ca starețul Mănăstirii Sretensky, Arhimandritul Tihon Shevkunov, este cunoscut ca fiind duhovnicul Președintelui rus Vladimir Putin. Shevkunov spune ca lucrarile de construire a catedralei sunt esențiale, deoarece biserica din prezent, din manastire, nu face fata fluxului de pelerini.

Manastirea Sretensky se afla in apropiere de Piața Lubianka, unde se afla odata sediul central al KGB-ului, care i-a persecutat pe credinciosi in epoca sovietică. Mai multe dintre bisericile mănăstirii au fost distruse în primii ani sovietici, iar terenurile sale au ajuns locuri de executie pe timpul lui Stalin. Președintele Putin, fost locotenent-colonel in KGB, este acum ortodox “pe față”.

Într-un interviu pentru The Art Newspaper, Shevkunov a spus că toate obiecțiile activiștilor au fost luate în considerare, între modificările de design care sunt în curs de desfasurare in prezent, și ca acestea vor fi prezentate la mijlocul anului 2014. El a negat, însă, că ar exista o opoziție larg răspândită la adresa proiectului și a mai declarat că cele mai multe critici, venite din partea activiștilor, sunt nefondate.

“Repet: nu este singurul caz dintre structurile desemnate pentru demolare, care sa fi fost vreodată monumente de arhitectura”, a declarat acesta pentru ziarul Art. “Mai mult decât atât, toate aceste structuri, de la sfârșitul secolului 19 si începutul secolului 20, au cunoscut adaugiri arhitecturale sau au fost reconstruite, pierzandu-si aspectul lor autentic, dupa cum confirma cercetarea istorico-culturala”.

Un alt proiect de construire a unei biserici, care a atras, de asemenea, atenția celor care cartesc, este si biserica mare, noua, construita la Soci (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Criticii au ridicat întrebări privind dimensiunea ei, stilul și finanțarea. Serghei Chapnin, editor al Jurnalului Patriarhiei Moscovei, a creat o nouă revistă, Khramozdatel (“Constructorul de biserici”), și a organizat conferințe in care sa abordeze problema adesea controversata a arhitecturii noilor biserici.