Printesa Anud: patru printese, aflate sub arest la domiciliu, intr-un palat imens din Arabia Saudita

De mai mult de 10 de ani, Printesa Anud a fost privata de dreptul de a-si vedea propriile fiice. Din 2001, tatăl lor, regele Arabiei Saudite (foto), le-a tinut, de fapt, in arest la domiciliu. Într-un interviu acordat in exclusivitate radioului Vocea Rusiei, Printesa Anud a acuzat mass-media din intreaga lume de o “conspirație a tăcerii” în situația ei, care cu greu poate fi numită una normală pentru secolul 21.

Fosta soție a regelui în exercițiu al Arabiei Saudite, Abdullah bin Abdulaziz Al Saud, Anud Al Faiz, provine dintr-o familie nobilă iordaniana. Dupa ce a divortat de rege, ea si-a păstrat încă titlul de Prințesă a Arabiei Saudite. Dar, în 2003, când era deja divorțata, Al Faiz a fost obligata să părăsească Arabia Saudită. În prezent, aceasta locuiește în Londra.

Anud a declarat, pentru radioul Vocea Rusiei, că, după divorț, viața ei s-a transformat într-un coșmar. Destinul fiicelor sale o ingrijoreaza atât de mult încât nu se poate gândi la nimic altceva. De mai multe ori, în timpul interviului, aceasta a izbucnit in plâns.

Fiicele acesteia se afla sub arest la domiciliu, deja de 12 ani. Mass-media din lume nu publica niciun comentariu vizavi de aceasta situație. Pentru radioul Vocea Rusiei, aceasta a declarat, in ultimele ore: “Intr-adevar, fiicele mele se afla sub arest la domiciliu, deja de 12 ani. Aceasta este voia Tatălui lor, regele Arabiei Saudite, și a fraților sai. În tot acest timp, tot ceea ce încă îmi dă puterea sa trăiesc este speranta ca, odata, fetele mele vor fi libere și fericite din nou. În prezent, acestea nu se pot nici macar căsători. Timp de 12 ani, am asteptat de la tatăl lor sa-si exprime chiar si cel mai mic sentiment uman față de ele, dar acest lucru nu se întâmplă. Am trimis scrisori la ONU și la diverse organizații internaționale pentru drepturile omului, dar nu am primit încă niciun răspuns. În ultimii câțiva ani, sănătatea lor [a fetelor – n.red.] s-a înrăutățit considerabil. Două dintre ele sunt într-o stare foarte proastă, fiind de multe ori bolnave. Ele trăiesc într-un castel mare, în orașul Jeddah, dar în deplină izolare de restul lumii, ca într-o închisoare. Ele nu au pe nimeni să le slujeasca. Știti că, în Arabia Saudită, o femeie pur și simplu nu poate face un pas, dacă este singură. (În Arabia Saudită, o femeie nu poate nici chiar iesi din casa, dacă nu este însoțită de un bărbat.)

Ele sunt lăsate complet singure, fără niciun ajutor. Stau chiar și fără aer condiționat în castel. Nu pot sa interpretez altfel, decat ca pe un război psihologic dus împotriva fiicelor mele. Îmi pare rău că nu vă pot da mai multe detalii, pentru că de fiecare dată când vorbesc despre modul în care fiicele mele sunt tratate, încep să plâng.

Radioul Vocea Rusiei: Aveti posibilitatea sa comunicati cu fiicele dumneavoastra în vreun fel?

Da, pot să vorbesc cu ele la telefon – tatăl lor le permite, încă, să facă acest lucru, pentru a arăta lumii cât de democratic este. Preferă să descrie situația ca și cum nu ar avea nimic împotriva venirii mele în Arabia Saudită, sa trăiesc cu fiicele mele, dar, chipurile, eu nu as vrea asta – deși, în realitate, este exact invers. Regele Abdullah și frații lui sunt cei care nu vor să comunice cu fiicele mele. Ei au condus un război psihologic împotriva mea și m-au amenintat cu toate variantele de amenințări, până când am plecat din Arabia Saudită. Toate ambasadele din lume au interzis prelungirea pașaportului meu. Familia Regelui a reușit chiar să interzică Iordaniei (al-Faiz este cetățean al Iordaniei) să-si prelungească pașaportul iordanian, astfel încât nu pot să mă întorc în țara mea.

Credeți că sursele mass-media din lume distorsionează sau ascund adevărul despre cele patru printese care se află sub arest la domiciliu?

Nu atat denaturează adevărul, cat ignora aceasta poveste. Când fostul meu soț a început acest “război” împotriva fiicelor mele, am venit la Londra si am angajat avocați britanici și americani să mă ajute. Dar, agenții regelui Arabiei i-au mituit, și avocații, în fapt, au frânat cazul meu și nu l-au lasat sa ajunga de nivel international. Am încercat să găsesc alti avocați – dar m-am trezit intr-o izolare totală. Nimeni nu a vrut să apere interesele fiicelor mele.

Comunitatea mondială și, în primul rând ONU, afirmă că, în ultimii ani, situația drepturilor femeii, în Arabia Saudită, s-a îmbunătățit considerabil. Cum puteți comenta aceasta, în legătură cu situația dumneavoastra?

Din păcate, puterea banului, uneori, face comunitatea mondială sa traga concluzii greșite. În Arabia Saudită, femeile încă ocupă ultimele locuri în societate. Anul trecut, Arabia Saudită a semnat un tratat cu ONU, privind protecția drepturilor femeilor. Cu toate acestea, în realitate, autoritățile saudite ignoră total acest tratat.

Vreti să transmiteti ceva ascultătorilor Vocea Rusiei sau lumii?

Permiteți-mi să ma adresez întregii lumi. Cele patru fiice ale mele sunt sub arest la domiciliu, iar eu nu pot numi asta altfel decât o catastrofă umanitară. De fapt, fiicele mele sunt aproape pe moarte. Îmi dau seama că aceasta este o acuzație foarte puternică față de fostul meu soț și frații săi, dar eu spun asta cu toată responsabilitatea. Sănătatea fiicelor mele este deja complet distrusa (începe să plângă). Această situație nu poate fi ignorata in continuare. În toți acești 12 ani, viata mea nu a fost nimic, doar suferinta nesfarsita. Imaginați-vă ce ati fi simțit dacă copiii vostri ar fi avut aceasta problema, ati fi plans dupa ajutor, dar nimeni nu v-ar fi auzit.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.