publicat în: Arhivă

Sidney: 20 de ani de prietenie greco-sarba. Roxana Mocanu, Consul al Romaniei, prezenta la eveniment

Peste 35 de grupuri de dans participante și peste 8 ore de progam, au insemnat “Ziua anuala a Prieteniei Culturale si Ortodoxe dintre greci si sarbi”, organizata duminica trecuta în Rooty Hill, Sydney, Australia.

Scolile de dans sarbesti si grecesti s-au alăturat altor comunități ortodoxe, pentru a oferi o culoare unică și o gamă largă de sunete tradiționale, celei ce a fost, de fapt, “cea mai mare și cea mai populata zi a prieteniei, în ultimii 20 de ani de istorie”.

Ziua a început cu Sfânta Liturghie, în Biserica Ortodoxa sarbeasca Sfantul Stefan, concelebrată de Mitropolitul Teodosie de Sebasta, al Bisericii Ortodoxe Antiohiene, alături de episcopul Bisericii Ortodoxe Sârbe din Australia, Preasfințitul Irinej.

Prezenti la Sfânta Liturghie au fost: noul venit consul general al Greciei în Sydney, Dr. Stavros Kirimis, consulul general al Serbiei, Branko Radosevic, Consulul României, Roxana Mocanu, alături de demnitari ai ambelor comunități, greceasca și sârbeasca, din Sydney.

La inițiativa Bisericii Ortodoxe Sârbe a Sfantului Stefan, evenimentul a avut loc in fiecare luna septembrie, incepand din 1994, in semn de recunoastere, din partea comunitatii locale sârbe, a ajutorului neprețuit oferit de poporul grec în timpul atentatelor războiului american-NATO.

Următoarea întâlnire, a celei de-a 21-a aniversari, a fost fixata la mijlocul lunii septembrie 2014, în aceeași locatie.