Terenul istoricei Manastiri Mor Gabriel va fi returnat comunitatii siriene din Turcia

Terenul istoricei Mănăstiri Mor Gabriel va fi returnat comunitatii siriene din Turcia, ca parte a “pachetului de democratizare” anunțat de Primul-Ministru turc Recep Tayyip Erdogan, ieri. In acelasi timp – conform informatiilor pe care vi le-am oferit in editia noastra de ieri – pachetul nu a raspuns așteptărilor legate de redeschiderea Seminarului Teologic din Halki (vezi ARHIVA).

“Terenul Mănăstirii Mor Gabriel va reveni mănăstirii”, a promis Erdoğan, în timp ce facea cunoscuta o gamă largă de reforme privind democrația.

“De fapt, guvernul nostru a demonstrat o sensibilitate mare în legatura cu această problemă, de-a lungul istoriei Republicii, facand eforturi serioase în schimbul unor astfel de drepturi. Am luat măsuri sincere, facand unele reglementări cu privire la eliminarea unor astfel de nedreptăți, in 2003, 2008 și 2011 și am remarcat rezultatele concrete. Am returnat mai mult de 250 de proprietăți, costand peste 2,5 miliarde de lire turcești, proprietarilor”, a declarat Erdogan. El a mai declarat, de asemenea, că proprietățile minorităților vor continua sa fie retrocedate, fără a prilejui suferința altora.

Mor Gabriel este o mănăstire veche de 1700 de ani, situata în cartierul Midyat din districtul Mardin. În 2008, Ministerul Pădurilor, Oficiul de Carte Funciară și satele Yayvantepe, Çandarlı și Eğlence au dat în judecată mănăstirea, pentru că ar fi ocupat domeniile lor. Curtea a recunoscut mănăstirea ca “ocupant”, după care cazul a ajuns la CEDO.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.