publicat în: Arhivă

Amnesty International acuza Guvernul Turc

Amnesty International a lansat in aceste zile un raport, prin care acuză guvernul Primului-Ministru turc Recep Tayyip Erdogan, care ramane orb la crimele, tortura, abuzul sexual și persecuția din timpul represiunii “brutale” a protestatarilor din Gezi Park. Organizația, cu sediul la Londra, a declarat ca au avut loc abuzuri la adresa drepturilor omului, “pe scară larga”.

Andrew Gardner, sef expert al Amnesty International în Turcia, a vorbit despre “ingradirea dreptului la întrunire și încălcarea drepturilor la viață, libertate, dar si despre aplicarea torturii si a tratamentelor rele”.

Sute de mii de tineri au luat parte la protestele de amploare anti-Erdogan, în luna iunie (vezi ARHIVA), cerând mai multă democrație și opunandu-se re-islamizarii țării, aflata în curs de desfășurare. Represiunea nemiloasa a lui Erdogan a avut ca rezultat: șase morți și 8.000 de răniți, dintre care unii si-au pierdut vederea in urma loviturilor in cap, a gazelor lacrimogene sau a gloantelor de cauciuc, cu care au fost împușcati de aproape. Aproximativ 5.000 de tineri au fost arestați.