Este imposibil sa se renunte la limbajul liturgic vechi si sa fie adaptat la limbajul contemporan

Patriarhul Moscovei Kirill a declarat că este imposibil să se renunțe la Slujba in slavona liturgică și a propus sa se dezvolte lucrari tematice cu cei care nu înțeleg această limbă.

“Nu putem doar să apăsam un buton și sa traducem totul în limba rusă”, a spus Patriarhul, care a răspuns, zilele trecute, la întrebările studenților instituțiilor de învățămînt superior din Eparhia de Smolensk, legate de înlocuirea slavonei, cu rusa, ca limbaj liturgic.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a spus că o astfel de schimbare este dificilă, din cauza particularităților limbii slavone bisericesti și a insistat că limba rusă nu poate transmite în mod adecvat toate nuanțele cuprinse în textele slavone.

Patriarhul a mai menționat că, unora dintre oameni, le este greu să înțeleagă aceste texte. De asemenea, el a sugerat dezvoltarea activității Bisericii în afara slujbelor. Din punct de vedere al Patriarhului, tinerii interesați de Ortodoxie, dar care nu inteleg slavona, ar putea participa la activități în afara slujbelor, pentru a fi ajutati să înțeleagă mai bine limbajul slujbei, cultura bisericească rusă și sa li se faciliteze procesul de integrare în Biserică.

“Ce inseamna activitate extra-liturgica?. Acestea sunt întâlniri în care nu există nimic în slavonă, tot ceea ce se spune se spune în stil lingvistic contemporan, în contextul cultural contemporan, totul este normal și ușor de înțeles pentru toată lumea.

Astfel, fără o reforma liturgică si fără o confruntare între generații, putem rezolva această problemă într-un mod foarte elegant. Dar, pentru aceasta, preoții noștri trebuie să lucreze pe acest plan. Devine, de acum, o cerință absolută a Patriarhului și a întregii Biserici”, a conchis Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.