Siberia: cea mai mare catedrala, dinamitata in 1936, reconstruita in Krasnoyarsk

Catedrala Nașterea Maicii Domnului, dinamitata în 1936 din decizia autorităților sovietice, va fi reconstruita în Krasnoyarsk. In ultimele zile, pe locul clădirii, a fost deja inaltata o cruce și a fost pusa piatra de temelie.

Clădirea distrusă fusese proiectata dupa planurile arhitectului Constantin Ton, și a fost construita din donații ale oamenilor de afaceri și industriașilor din domeniul aurifer. Aceasta a fost cea mai mare catedrala din Siberia și Krasnoyarsk, înainte de revoluție.

Dinamitata in 12 iulie 1936, la decizia comitetului executiv local, clădirea a fost înlocuita cu “Casa Sovietelor”, care găzduiește în prezent guvernul regional. Noua catedrala va fi construita, prin urmare, in apropierea malurilor râului Enisei, nu departe de prima asezare a cazacilor rusi și de Catedrala Învierii, dinamitata si ea, de asemenea, de către puterea sovietica.

Locul in care va fi reconstruita Catedrala Nașterea Maicii Domnului, a fost propus de Patriarhul Kirill, în timpul vizitei sale în regiunea Krasnoyarsk, in toamna anului trecut.

Timpul de efectuare a construcției și amanuntele din domeniul finantarii nu au fost inca dezvaluite. Reconstructia va urma planurile originale ale arhitectului Ton, care a realizat, de asemenea, si planurile renumitei Catedrale Hristos Mântuitorul din Moscova.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.