Papa Francisc si lacomia: Nu este vorba de ban, ci de atitudine!

În predica de ieri, tinuta în capela Casa Santa Marta, Papa Francisc a avertizat fata de distrugerea persoanei, a familiilor și a relațiilor, rezultata in urma lacomiei si a atasamentului fata de bani.

“Cât de multe familii nu am văzut distruse de problema banilor?”, s-a întrebat Papa. “Frate contra frate, tată contra fiu. Acesta este primul rezultat al acestei atitudini de atasare fata de ban: ea distruge!”.

“Atunci când o persoană este atașata de bani, ea se distruge pe sine, isi distruge familia. Banii distrug!”.

Papa a observat că, în timp ce banii pot servi in achizitionarea de bunuri necesare unora, mai ales în lucrările de dezvoltare umana, atașamentul fata de ei poate aduce chiar la distrugerea de sine.

Referindu-se la parabolele lui Hristos, legate de oamenii bogati care trăiesc pentru a-si acumula comori pentru sine, Papa Francisc a spus că, astfel, lăcomia duce la o idolatrie care distruge relația persoanei cu ceilalti.

“Nu este vorba de bani, ci de atitudine – ceea ce noi numim lăcomie. Apoi, desigur, această lăcomie face rău, pentru că te face să vezi si sa interpretezi totul în termenii banului”, a spus Papa.

“Te distrug, te fac sa devii bolnav. Și, în cele din urmă – acesta este cel mai important lucru – lacomia este un instrument de idolatrie, pentru că se opune a ceea ce a facut Dumnezeu pentru noi”.

“Sfântul Pavel”, a continuat Papa Francisc, “ne spune că Iisus Hristos, Care era bogat, S-a făcut sărac pentru a ne îmbogăți. Aceasta este calea lui Dumnezeu: smerenie, pentru slujire. Lăcomia, pe de altă parte, ne duce pe o cale contrară: tu, care ești un om sărac, te faci pe tine insuti dumnezeu, de dragul vanitatii. Este idolatrie!”.

Papa a punctat faptul ca Hristos se opune puternic, în Evanghelia Sa, acestui atașament fata de ban, care poate împiedica credinta in Dumnezeu, în momente de nevoie. Calea lăcomiei este contrară Caii lui Dumnezeu și ea “distruge toate fratietatea umană”.

În încheierea predicii sale, Papa Francisc i-a chemat pe credincioși pe drumul învățat de Hristos, care nu este “calea sărăciei, de dragul saraciei”, ci mai degrabă a folosirii “sărăciei, ca instrument pentru ca Dumnezeu să fie Dumnezeu, pentru ca El sa fie singurul Domn”.

“Toate bunurile pe care le avem, Domnul ni le dă pentru a avansa în lume, pentru a avansa in umanitate, pentru a ajuta, pentru a-i ajuta pe alții. Astăzi, poate ca acesta este cuvântul Domnului care trebuie sa ne rămâna în inimile noastre: “aveți grijă sa va protejati în fata lăcomiei, pentru că, chiar daca cineva va parea ca este bogat, viața acestuia nu va depinde niciodata de ceea ce el posedă”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.