Credinciosii nu trebuie sa ramana indiferenti fata de politica

Catolicii nu pot fi indiferenti fata de politica. Papa a afirmat acest lucru in cadrul unei Messe (Liturghie Catolica) oficiate in aceste zile în Casa Sfanta Marta.

Cei care guvernează, a spus Papa Francisc, “trebuie să iubeasca oamenii”, deoarece “un lider care nu iubeste, nu poate guverna – in cel mai bun caz, acesta poate disciplina sau da ordine, dar nu poate guverna”.

El a mai definit “cele două virtuți ale unui lider”: dragostea pentru oameni și umilința. ” Nu se poate guverna fără a-i iubi pe oameni și fără umilință!

De cealalta parte, Sfântul Pavel îi îndeamnă pe oameni să inalte rugăciuni pentru cei care au conducerea, astfel încât acestia sa poata fi în măsură să ducă o viață liniștită și pașnică. Cetățenii nu pot fi indiferenti fata de politică: “Niciunul dintre noi nu poate spune, ‘nu am nimic de-a face cu astfel de lucruri, cu guvernarea lor’… Nu, nu, eu sunt responsabil pentru guvernarea lor, și eu trebuie să fac ceea ce este mai bine, astfel încât să guverneze bine, și am să fac totul prin participarea mea în politică, dupa puterile mele. Politica, dupa doctrina sociala a Bisericii, este una dintre cele mai înalte forme de caritate, pentru că servește binelui comun. Nu pot să mă spăl pe mâini, nu-i așa? Noi toți trebuie să participam!”.

Există o tendință, a mai observat Papa, aceea de a vorbi doar despre problemele liderilor și de a comenta despre “lucrurile care nu merg bine”. “Da, poate că liderul este un păcătos, așa cum a fost David, dar eu trebuie să ajut cu opiniile mele, cu cuvintele mele, chiar și cu indreptarile mele”, pentru că noi toți trebuie să participam la binele comun. Nu este adevărat că credinciosii catolici nu trebuie să se amestece în politică: “Un catolic adevarat nu se amesteca în politică.” – asta nu-i adevărat. Asta nu este o cale bună. Un bun catolic se amesteca în politică, oferind ce-i mai bun in el, astfel încât cei care guvernează sa poata guverna. Dar, ceea ce este cel mai mare bine pe care il putem face celor care guverneaza ramane rugăciunea, despre care ne vorbeste Sfantul Pavel.

Deci, a concluzionat Papa, sa dam ce este mai bun din noi înșine, ideile noastre, sugestiile, dar mai presus de toate cel mai mare bun ramane rugăciunea. Să ne rugăm pentru liderii noștri, ca să guverneze bine, pentru ca patria noastră sa poata avansa, pentru ca ei sa poata conduce națiunea noastră și chiar lumea noastră înainte, in spiritul păcii și al binelui comun.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.