Wednesday 25 september 2013

Prima universitate greceasca, descoperita in Creta: Manastirea Sfintii Trei Ierarhi

Un important centru de literatură și educație din anii bizantini, care ar putea fi considerat ca fiind prima universitate grecească, a fost descoperit de profesorul Ath. Paliouras, in Losoudi, Asterousia, în unitatea regională Heraklion, la o altitudine de 880 de metri, la baza muntelui Kofinas.

Sapaturile din ultimul timp au scos la lumina zilei Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi, care a fost fondată în mijlocul secolului XIV, de către savantul-călugăr Iosif Filagris, care a fost unul dintre cei mai importanți comentatori ai lui Aristotel.

Profesorul G. Papazoglu a subliniat rolul important al lui Filagris, în teza sa de doctorat, sub supravegherea regretatului profesor Nikos Panagiotakis.

Mănăstirea pustiei, care era încă necunoscuta, a fost prima oara descoperita în anul 1992, de jurnalistul-autor Psilakis Nikos, care a introdus-o in cartea sa cu mănăstiri și schituri din Creta.

Impresionantele date ale cercetării arheologice au fost prezentate de către profesorul Paliouras, în prezența Mitropolitului Macarie de Gortys și Arkadia și a guvernatorului regiunii Creta, Stavros Arnaoutakis.

Profesorul Parliouras a subliniat că filosofia aristotelică a fost prezenta în intreaga Europa, “intrucat acesta a fost fondatorul științelor pozitive”.

Stavros Arnaoutakis a vorbit despre efortul mare pe care l-a presupus “descoperirea foarte importantă pentru civilizația greacă si istoria Cretei, realizata de profesorul Paliouras, în colaborare cu Mitropolia de Gortys și Arkadia”.

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile