Fresce, icoane si mozaicuri furate: Germania ii returneaza Ciprului operele de arta, in valoare de 17 mil. $

Mai multe fresce, mozaicuri și icoane furate din bisericile, muzeele și mănăstirile din nordul Ciprului, si confiscate de către Poliția din Munchen în urmă cu 16 de ani, au fost ieri predate guvernului cipriot.

Artefactele au fost descoperite in anul 1997, în apartamentul lui Aydin Dikmen, din Munchen, un vanzator de arta nascut in Turcia. Evaluate la 30 de milioane de mărci germane (17 milioane dolari), acestea includeau un mozaic spart de peretele bisericii Kanakaria, din secolul VI, si o fresca a bisericii medievale Antiphonitis.

După ani de dispute legale, un tribunal din Munchen a stabilit, în luna martie (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), că cele 173 de opere de artă confiscate au fost scoase din Cipru odata cu invazia turcă, in 1974. Ieri, ministrul bavarez al Justiției, Beate Merk, a predat operele de arta consulului Eleni Papanicolau și reprezentanților Bisericii Ortodoxe a Ciprului.

“Operele de artă nu mai sunt necesare ca probe”, a declarat Merk, într-un comunicat. “Acum, ele se pot întoarce acasă. Comorile culturale sunt de o importanță imensă pentru fiecare națiune”.

“Walk of Truth”, o organizație cu sediul la Haga, al cărei scop este acela de a proteja patrimoniul cultural de război, a salutat repatrierea acestor opere, conform Bloomberg.

“Acesta este un moment important pentru toți ciprioții care simt o legătură cu patrimoniul lor cultural și cu insula”, s-a aratat in declarație. Organizația a fost înființată de către Tasoula Hadjitofi, fost consul onorific al Ciprului în Țările de Jos.

Dikmen a “tranzactionat in mod ilegal, la nivel mondial, opere de artă bizantina”, conform unei declaratii din 12 iulie, a Ministerului de Interne bavarez. Urmărirea penală împotriva sa a fost retrasa, deoarece termenul de prescripție a expirat.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.