Avertisment pentru bisericile ortodoxe din Cipru

Poliția Cipriota a sfatuit bisericile din tara sa isi sporeasca masurile de securitate, după o serie de furturi din bisericile din Paphos, in această săptămână.

Un purtator de cuvant al Politiei, Nicoletta Tyrimou, a confirmat ieri că autoritățile au consiliat bisericile in luarea unor masuri sporite de protectie împotriva furturilor, in urma unor investigații lansate în șase astfel de cazuri.

“În fiecare caz, hoții au furat icoane și orice alte obiecte de valoare au gasit”, a spus Tyrimou.

Parintele Stylianos Iacovos a raportat marți, Politiei, că Biserica Sfanta Anastasia, a comunitatii Kilinia, a fost jefuită, după ce a văzut ca ușa din față a fost deschisa forțat.

Hoții au luat 800 de € din cutia milei, două potire de argint, o cruce aurită, o cruce de argint și trei icoane mici.

Politia a declarat ca hotii, cel mai probabil, au dat lovitura în primele ore ale zilei și s-au folosit de o rangă pentru a deschide usa.

Luni, poliția a primit un alt raport, la aproximativ 5 dimineata, conform caruia Biserica Sfanta Irina, apartinand comunitatii din Timi, a fost jefuita. Hoții au luat cu ei o icoana in valoare de 3.000 de €, precum și două potire de argint și mai multe sfesnice. În decurs de câteva ore, autoritățile au fost alertate pe marginea altor spargeri la Bisericile Sfanta Marina, Sf. Demetrianos, Sfanta Irina și Sf. Panaretos.

Tyrimou a declarat că autoritățile sunt extrem de îngrijorate și ca au luat măsuri de prevenire a furturilor.

“Am avut mai multe întâlniri cu reprezentanți ai Bisericii, pentru a discuta despre modul în care securitatea poate fi îmbunătățita, iar noi, de asemenea, am sporit patrularea în apropierea bisericilor mici și distantate, care sunt cele mai expuse riscului.

“Alte măsuri preventive au fost, de asemenea, luate, dar nu le putem discuta în detaliu în acest moment.”

Purtătorul de cuvânt a adăugat ca bisericile au fost, în general, vizate din cauza lipsei sistemelor de securitate sofisticate.

Vorbind pentru The Ciprus Daily, Episcopul de Paphos, Georgios, a descris creșterea recentă a furturilor din biserici ca fiind “inacceptabila”.

“Am fost consiliati de poliție, iar in unele cazuri au fost instalate, in biserici, sisteme CCTV și alarme”.

Episcopul a fost întrebat de ce hoții ar viza bisericile aflate la distanță, odata ce nu exista mai nimic de valoare pentru hoti.

“Chiar dacă aceste locuri izolate de rugăciune conțin câteva obiecte de valoare, le cerem preotilor să patruleze, astfel incat sa existe permanent cate cineva treaz în jurul edificiului”. El a mai adăugat că biserica a observat o creștere a furturilor, in special in perioada de vara.

“Ciprul este o destinație turistică și este foarte aglomerat in timpul verii. Pentru că primim mai multi vizitatori, in acest timp, le este mai usor hotilor să vină și să se uite în jurul bisericii, înainte de a se decide ce să fure”.

Fenomenul furtului din biserica a crescut in ultiumii doi ani, in tara, unele dintre cele mai mari biserici apeland la sisteme de securitate, pentru a-si proteja bunurile de valoare.

Asa dupa cum era de așteptat, icoanele și obiectele din aur și argint rămân cele mai populare ținte pentru hoți.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.