Turcia: Vom recupera operele otomane din Bulgaria

Cateva ramasite ale arhitecturii otomane, înca in picioare, în Bulgaria, se confrunta cu “lipsa de ingrijire”, conform viceprim-ministrului turc care a efectuat in aceste zile o vizita in țară.

Viceprim-ministrul Bekir Bozdag a călătorit aproape 2000 de km, în timpul turneului său de trei zile în această țară balcanică. El a acordat o atenție deosebită operelor arhitecturale din epoca otomană, interesandu-se de statutul lor juridic și exprimandu-si dorința de a prelua restaurarea lor.

Bulgaria a rămas sub dominația otomană pentru aproape 500 ani, pana la independența sa, la sfârșitul secolului al 19-lea.

Bozdag a declarat că a simțit tristete la vederea unor astfel de lucrări arhitecturale neglijate. Acesta a fost deosebit de mahnit cand a venit vorba despre Plovdiv, acolo unde o moschee istorica a fost transformata în restaurant, iar o baie publica traditionala (hamam), într-un muzeu de artă modernă.

Conform Novinite, viceprim-ministrul a declarat că a pus aceasta problema Vicepremierului bulgar Zinaida Zlatanova, cu care s-a întâlnit.

“Am văzut un hamam și o altă moschee din aceeași perioadă”, a spus Bozdag. “Aceasta moschee este acum proprietate privată, un cetățean a cumpărat-o în 1930”.

“Încercăm să dobândim dreptul de proprietate asupra acestei moschei, prin Agentia Turca de Cooperare și Coordonare (TIKA). Nu există niciun acord, încă. Atunci cand se va ajunge la unul, o vom deschide pentru inchinare”.

Bozdag a vizitat Moscheea Imaret, Moscheea Taskopru, Hamam Cifte și locurile funerale Otomane din sudul provinciei Plovdiv, al doilea mare oraș din țară, după capitala Sofia. TIKA este deja la lucru, la Moscheea Imaret, a mai declarat Bozdag.

“Vom recupera operele otomane din Bulgaria”, a mai spus acesta.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.