Dupa 18 ani, sarbii din Bihac-Petrovac au in sfarsit un episcop din Belgrad

Ieri, Atanasije Rakita a fost înscăunat ca episcop de Bihac și Petrovac, în prezența Patriarhului Irineu, al Bisericii Ortodoxe Sârbe.

Timp de 14 ani, Episcopul Atanasije a slujit ca Episcop de Hvostan și Episcop Vicar al Patriarhului sârb în Arhiepiscopia de Belgrad-Karlovac.

Intronizarea a avut loc ​în Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Bosanski Petrovac, in vestica Bosnie-Herțegovina.

Noul ales a menționat, cu aceasta ocazie, că Episcopia de Bihac și Petrovac este mare și numara 40.000 de credincioși ortodocși, mai ales persoane în vârstă, care au revenit din exil.

Episcopul a mai amintit că eparhia este de fapt mai mare decât ceea ce se vede, intrucat ii include, deopotriva, si pe cei care s-au mutat in Australia, SUA, in tarile din Europa de Vest.

În numele Serbiei, Ministrul Justiției și Administrației Publice, Nikola Selakovic, a participat la ceremonia de întronizare.

Într-o declarație pentru Tanjug, Selakovic a spus că aceasta este o zi foarte importanta, deoarece, după 18 ani, sârbii au văzut în sfârșit un nou episcop care provine din capitala Serbiei, Belgrad, unde se gasesc radacinile acestei zone.

Selakovic a reamintit că Episcopia de Bihac și Petrovac aparține Bosniei-Hertegovina, o zona lovita de conflicte.

Securitatea, in prezent, este la un nivel ridicat și o mulțime de case au fost recuperate, dar ele sunt pustii, deoarece oamenii nu pot supravietui de pe urma muncii lor, conform lui Selakovic, care a adăugat că acest lucru este o provocare pentru Serbia, Bosnia și Herțegovina și Republica Srpska. El a menționat că toată lumea ar trebui să lucreze, împreună, la consolidarea economică a zonei.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.