Episcopia Sloboziei si Calarasilor le raspunde – demolatorilor de biserici

In ultimele ore, Biroul de Presă al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor a formulat o completare la raspunsul Patriarhiei Romane (intitulat „O manipulare care nu onorează postul de televiziune BBC”) vizavi de publicarea unui articol, de catre publicatia on-line Ziare.com (intitulat: „BBC: Pasiunea costisitoare a României pentru construit biserici”).

Va prezentam mai jos, raspunsul publicat de Biroul de Presă al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, intitulat: “Site-ul de ştiri Ziare.com a căzut în capcana manipulării antiromâneşti a BBC”.

DREPT LA REPLICĂ

“Site-ul de ştiri https://www.ziare.com a publicat sub semnătura domnului FLORIN NECULA un articol intitulat„BBC: Pasiunea costisitoare a României pentru construit biserici”, preluat de pe site-ul BBC. În completare la dreptul la replică intitulat „O manipulare care nu onorează postul de televiziune BBC”, Serviciul de Presă al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor precizează:

1. Informaţia potrivit căreia fostul preot Casian Pandelică „a refuzat solicitarea unui episcop de a strânge 50.000 de euro de la cei 800 de enoriaşi ai satului Reviga pentru renovarea unei bisericii” este o dezinformare. Fostul preot, în prezent arendaş în comuna Reviga din judeţul Ialomiţa, avea responsabilitatea misiunii preoţeşti de a consolida şi de a restaura biserica parohială aflată într-o stare avansată de degradare. Din păcate, Casian Pandelică a preferat să îşi transforme locuinţa – proprietate personală într-un palat, decât să se ocupe de consolidarea şi restaurarea bisericii parohiale.

2. Intervenţia poliţiei în baza unui ordin judecătoresc la biserica din localitatea Reviga a avut loc în urma ocupării abuzive a bisericii de către fostul preot Casian Pandelică după caterisirea (răspopirea) acestuia de către Consistoriul eparhial (instanţă de judecată bisericească). „Expluzarea” de care se vorbeşte în documentarul BBC este probabil rodul imaginaţiei bogate a jurnalistului instituţiei media britanice sau a celor care l-au inspirat. Fostul preot Casian Pandelică a fost „susţinut” de 2-3 membri ai familiei sale, nu de „comunitatea locală”, care în prezent este alături de noul preot paroh.

Ne surprinde faptul că una dintre instituţiile media internaţionale apreciate pentru profesionalismul şi corectitudinea ştirilor prezentate îl prezintă pe fostul preot ortodox Casian Pandelică, caterisit pentru grave abateri de la rânduiala şi disciplina bisericească, drept reper pentru activitatea Bisericii Ortodoxe.

Pentru informarea corectă a opiniei publice, este de datoria noastră să vă informăm că Ovidiu Casian Pandelică este preot al „Bisericii Ortodoxe Autonome din Ucraina”, un cult care nu este recunoscut nici de autorităţile ucrainiene şi nici de autorităţile române.

În concluzie, recomandăm domnului Florin Necula, jurnalist al site-ului Ziare.com, să nu mai preia fără discernământ informaţii transmise din România în presa internaţională cu scopul vădit de manipulare şi să respecte deontologia profesională care impune verificarea din mai multe surse. În plus, semnalăm faptul că realizatorul documentarului BBC, deşi se prezintă ca având legături cu România prin căsătorie, este cunoscut pentru materialele de presă antiromâneşti.”

Din cate se stie, publicatia on-line Ziare.com apartine Companiei Active Soft, care pe langa site-uri din alte domenii, cum ar fi MetalHead, 4Tunning, Xtrem si altele, detine chiar si in domeniul religios un site, de aceasta data continand articole favorabile construirii de biserici, intitulat Crestin-Ortodox.ro, deci ar trebui sa fie “in tema” cu subiectul in cauza.

Conform site-ului de prezentare a companiei, ActiveSoft apartine Grupului NCH, care “administreaza fondurile de investitii majoritare si minoritare la peste 300 de companii romanesti” (printre care VelPitar, United Capital, Libra Bank, Electroaparataj s.a.).

Despre articolul „BBC: Pasiunea costisitoare a României pentru construit biserici”, in viziunea Patriarhiei Romane, puteti citi dand click aici: Doi jurnalisti isi permit, pe banii BBC, sa comenteze dreptul la libertatea de religie, al poporului majoritar ortodox roman [https://www.lacasuriortodoxe.ro/stiri/arhitectura-imobiliare/3611-doi-jurnalisti-isi-permit-pe-banii-bbc-sa-comenteze-dreptul-la-libertatea-de-religie-al-poporului-majoritar-ortodox-roman.html] .

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.