publicat în: Arhivă

Un festival al luminilor, pentru salvarea bisericii din Royan

Un festival de lumini, a avut loc sâmbătă seara în Royan (Franţa), pentru a ajuta la protejarea bisericii din oraş, construită în anii 50, monument istoric, actualmente în pericol, au anunţat sâmbătă organizatorii.

“Acţiunea este destinată protejării acestei clădiri renumite, care prezintă o îmbătrânire prematură, datorată betonului de foarte proastă calitate care a fost folosit la construirea acesteia, lucrările de renovare fiind acum esenţiale pentru supravieţuirea sa”, a explicat Marie-Pierre Quentin, preşedintele Asociaţiei Bisericii din Royan (ADER), organizatoarea acestui eveniment.

În cadrul acestei seri luminoase, royanezii au fost invitaţi să iasă cu lumânări aprinse, la ferestrele şi pe balcoanele apartamentelor.

Un marş simbolic a fost de asemenea organizat, pe străzile care duc la biserica Notre-Dame, construită după distrugerea Royan în bombardamentele trupelor aliate, din noaptea de 5 ianuarie 1945. La un moment dat, ploaia a întrerupt marşul.

Acest festival al luminilor royaneze este destinat atragerii “atenţiei”, cu scopul găsirii unor sponsori care să finanţeze lucrările de restaurare.

Clădirea, de 60 de metri înălţime, care domină oraşul, a fost începută şi terminată în 1958 de către arhitectul William Gillet. Restaurarea ei necesită între 4 şi 5 milioane de euro, conform ADER, şi a început în luna august, odată cu aniversarea a cincizeci de ani de existenţă a bisericii.