Speculatiile politice pe tema Tragediei din Volyn, in atentia Bisericii Ortodoxe

In toate bisericile din Eparhia Volyn din Ucraina, in aceasta perioada, au loc slujbe de comemorare a celor 70 de ani trecuti de la “Tragedia din Volyn”. In acest sens, a fost lansat un mesaj al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, a carui traducere o prezenatm in cele ce urmeaza:

“În 1943, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, o confruntare fratricida a avut loc între ucraineni și polonezi, care a dus la pierderea a mii de vieți. Conflictul a atins punctul culminant în iulie 1943, când armata partizanilor ucraineni a atacat zeci de localitati, in cea mai mare parte a lor populate cu polonezi. În replică, Armata Națională Poloneza a început acțiunile represive împotriva populației pașnice din Ucraina. Aceste evenimente au intrat în istorie sub numele de “Tragedia din Volyn”. În 2013, se implinesc 70 de ani de la conflictele sângeroase. În ceea ce privește derularea conflictului inter-etnic din Volyn, cauzele și consecințele acestuia, istoricii au organizat mai multe dezbateri, pentru mai mult de un deceniu. Aceste dezbateri vor continua, probabil, si în viitor. Cu toate acestea, indiferent de concluziile savantilor, Biserica lui Hristos trebuie să facă o evaluare morală a acestei tragedii.

Biserica Ortodoxă i-a susținut întotdeauna pe credincioși în dragostea lor pentru țară, apreciind întotdeauna patriotismul creștin. Biserica Ortodoxă Ucraineană, în “Bazele conceptiei sociale” subliniază faptul că “crestinul ortodox este chemat să-si iubească țara… și sa-si pastreze și sa dezvolte cultura națională, conștiința populară. Dragostea noastră pentru pământul natal trebuie să se manifeste in apărarea țării împotriva inamicului, în lucrul pentru binele țării, in preocuparea pentru organizarea vietii oamenilor”. În același timp, Biserica Ortodoxă ii avertizează pe credincioși: sentimentele naționale pot fi cauza unor evenimente necrestine, precum naționalismul agresiv, xenofobia, excluderea pe bază națională, ura interetnică”. Tragedia din Volyn trebuie sa devina un exemplu trist pentru această coruperre păcătoasă a sentimentului național. Patriotismul creștin este incompatibil cu manifestarea violenței împotriva altor persoane. De asemenea, Biserica Ortodoxă condamnă fără echivoc ura etnică, în contradicție cu etica creștina.

Din păcate, astăzi, observăm că diferite curente politice încearca să se foloseasca de aceasta tristă aniversare a Tragediei Volyn, pentru a manipula publicul. Biserica Ortodoxă Ucraineană condamnă toate tentativele posibile de reluare, prin speculatii politice, a tragediei care a costat multe vieți poloneze și ucrainene. Popoarele noastre sunt vecine. Totodata, trebuie sa construim relații frățești, care sa inlocuiasca starea de confruntare și de conflict. Pași importanți au fost deja făcuti, în acest proces. În anul 2003, Președinții Ucrainei și Poloniei au semnat o declarație comună privind “reconcilierea cu ocazia a 60 de ani de la tragicele evenimente din Volyn”. Apoi, au fost difuzate declarațiile corespunzătoare ale Camerei Superioare a Parlamentului Ucrainean, Consiliului pan-ucrainean al Bisericii și organizațiilor religioase.

Biserica Ortodoxa s-a străduit întotdeauna să intreprinda o misiune de reconciliere între națiunile implicate în ură. Și, astazi, chemam popoarele Ucrainei și Poloniei sa participe la iertarea reciprocă și la reconciliere. Trebuie sa intoarcem aceasta pagina trista a istoriei și sa depunem toate eforturile pentru a ne asigura că nimic de acest fel nu se va mai repeta în viitor. Din cuvintele Apostolului Pavel, intelegem ca trebuie să trăim în pace cu toți oamenii (Romani 12.18) si intotdeauna sa cautam binele, unul pentru celalalt (I Tes. 5:15).

În aceste zile, la 70 de ani de la Tragedia din Volyn, Biserica Ortodoxă Ucraineană inalta rugăciuni pentru odihna sufletelor tuturor celor care au pierit în timpul confruntării fratricide.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.