Turcii au transformat bisericile armenesti in cinematografe

Intr-un interviu acordat de arhitectul Zaharia Mildanoglu, jurnalului Agos din Istanbul, acesta a vorbit despre soarta bisericilor armene din Turcia.

“Un masacru cultural a fost comis după 1950 – cand bisericile armene și școlile au fost distruse. Turcia duce o povară grea. În același timp, lucrările de restaurare sunt în curs de desfășurare. Dar, aș dori să menționez un singur lucru care nu se stie: la un moment dat, turcii transformasera bisericile armene în cinematografe, în care acestia proiectau în special filme porno. Există dovezi in acest sens”, a spus Mildanoglu.

“Cautatorii de comori inca mai cauta in cimitirele din sate. A avut loc o distrugere culturală îngrozitoare. Biserica din satul mamei mele nu mai există. Mama mea își amintește cum a fost distrusă. Kazim Karabekir, intr-o deplasare a sa spre est, a dat un ordin. El a dictat: ‘nu vreau sa mai vad această biserică la intoarcere!’. Iar biserica a fost demolata”.

“Biserica Surb Khach (Sfanta Cruce), din Insula Aghtamar, a fost salvata de la distrugere, datorită eforturilor lui Yasar Kemal, un reporter al ziarului Cumhuriyet. Dacă Yasar Kemal nu se ducea acolo, Biserica nu ar mai exista astăzi”, a incheiat arhitectul.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.