Actiuni comune si impresii despre acordul de la Bruxelles privind Kosovo

Viceprim-Ministrul Aleksandar Vucic și primarii a patru orașe din nordul Kosovo au ajuns la un acord cu privire la coordonarea viitoarelor operațiuni și acțiuni comune.

După întâlnire, Vucic a declarat că, deși nu au avut aceleași opinii, s-a cazut de acord vizavi de coordonarea acțiunilor comune.

“Oamenii noștri din Kosovo și Metohija cred în stat și nu vrem și nici nu putem schimba oamenii noștri”, a spus el și a menționat că Guvernul va lucra nu numai în interesul Serbiei, ci cat va putea de bine în interesul binelui poporului din Kosovo.

După întâlnire, primarul Zvečan Dragiša Milovic, a confirmat si el faptul că s-a ajuns la un acord cu privire la continuarea cooperării.

“Noi nu avem nicio rezervă fata de stat și trebuie să lucrăm împreună”, a subliniat el.

El a adăugat că o întâlnire între Vucic și consilierii municipalității din nordul Kosovo va insemna o oportunitate pentru consilieri de a pune întrebări și de a-si exprima îndoielile și temerile cu privire la punerea în aplicare a acordului de la Bruxelles.

Vucic a vizitat Kosovo, în scopul intâlnirii cu sârbii de acolo și al ajungerii la o intelegere privind punerea în aplicare a acordului.

“Acordul de la Bruxelles nu este perfect, dar el nu trebuie să fie folosit pentru a speria oamenii”, spusese acesta anterior.

El a mai subliniat că statul va ramane alaturi de cetățenii săi din Kosovo.

Vucic a mai explicat că acordul a fost cel mai bun la care ar fi putut ajunge Serbia în acest moment, „iar Serbia trebuie sa faca si va face totul în favoarea poporului său”.

“Serbia va ramane langa poporul sau, ea nu-l va parasi și se va preocupa de viitorul acestuia”, a spus el, după o întâlnire cu episcopul de Raška-Prizren, Teodosije.

“Uneori luam decizii dificile, dar statul nu poate exista fără oameni, si nici oamenii fara statul lor”, a subliniat Vucic.

El a subliniat că a venit in Kosovo, nu pentru a-si cere scuze, ci pentru a discuta despre viitor, cu oamenii de aici, și despre modalitățile prin care statul va sta alaturi de ei in viitor și despre ceea ce trebuie făcut.

Vucic a mai specificat că nu s-a scris nicăieri în acord ca Constituția Kosovo va fi respectată și a adăugat că armata Kosovo nu va pune niciun picior in partea de nord a provinciei.

El a mai spus că legile provinciei Kosovo vor fi puse în aplicare, dar că Serbia va finanța angajații din sistemele de sănătate și educație. El a mai declarat că alte puteri vor fi preluate de către Comunitatea Municipalităților Sârbe.

“Nimeni nu poate citi bucuria din ochii mei, in urma acordului de la Bruxelles. Am venit să le spun oamenilor de aici ce trebuie să facem în perioada următoare, care sunt obligațiile noastre și nu voi încerca să conving oamenii că acesta este un document bun”, a spus Vucic.

El a mai subliniat că nu va încerca să ii înșele pe oameni “asemeni altora, care se declara patrioți mai buni decat el”.

Episcopul Teodosije a declarat că faptul că guvernul sârb și Biserica Ortodoxă Sârbă au fost împreună în Kosovo in aceasta duminică a reprezentat o încurajare și un semn că ele sunt unite.

Potrivit acestuia, sprijinul guvernului sârb este important pentru supraviețuirea sârbilor din Kosovo.

Comentand cu privire la acordul de la Bruxelles, episcopul a spus si el că a fost cel mai bun care ar fi putut fi semnat în circumstanțele date.

Vucic a sosit în Kosovo duminică dimineața si a fost salutat de către numeroși cetățeni, în fața Bisericii Sf. Vasile de Ostrog, din Leposavic. El a participat la Liturghia oficiata de Teodosije.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.