publicat în: Arhivă

Libertatea si dragostea crestina in viata Bisericii si a omului – PS Emilian (foto)

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim Arhiepiscopul Râmnicului, în Sala „Iosif Episcopul” din cadrul Aşezământului Pastoral – Cultural „Sfântul Ierarh Calinic”, aflat în incinta Centrului Eparhial, a avut loc în această seară, din 16 aprilie, de la orele 18:00, ultima conferinţă din cadrul programului întâlnirilor duhovniceşti „Libertatea creştină în iubirea lui Dumnezeu şi a oamenilor”.

Conferinţa cu tema „Libertatea şi dragostea creştină în viaţa Bisericii şi a omului” a fost susţinută de către Preasfinţitul Părinte Dr. Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Evenimentul a fost organizat de către Biroul de catehizare a tineretului din cadrul Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului, în parteneriat cu Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” şi se înscrie în seria manifestărilor dedicate „Anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena în Patriarhia Română”, a comemorării a 110 ani de la naşterea Părintelui Acad. Dumitru Stăniloae şi a 20 de ani de la trecerea sa la cele veşnice.

Referitor la tema conferinţei, Preasfinţitul Episcop Emilian Lovişteanul a relatat:

„În această seară am vorbit despre libertatea pe care ne-o dă Dumnezeu, izvorul libertăţii, precum şi despre dragostea pe care ne-a dăruit-o şi ne-o dăruieşte prin Fiul Său în mod deplin, ca pe o dragoste împărtăşită nouă oamenilor spre a ne bucura cu toţii că Dumnezeu ne iubeşte, ca Unul care ne poartă de grijă. De-a lungul istoriei acestei lumi şi mai ales de-a lungul istoriei creştinismului, am văzut ce înseamnă de fapt să fi liber, să poţi gândi liber şi să poţi săvârşi fapte creştine în deplină libertate, dar şi în responsabilitate. Totodată, vedem ce mult înseamnă dragostea creştină, dragostea lui Dumnezeu care se manifestă prin Biserica întemeiată de El, vedem cum harul Duhului Sfânt se revarsă peste noi ca nişte valuri de dragoste care cuprind viaţa noastră pentru a dobândi Împărăţia lui Dumnezeu. Deci gândindu-ne la libertate şi dragoste, de fapt ne gândim la viaţa noastră care trebuie să fie o viaţă liberă şi plină de iubire faţă de Dumnezeu şi faţă de semenii noştri”.

La întrunire au fost prezenţi numeroşi credincioşi vâlceni, tineri şi vârstnici, preoţi, profesori, stareţi, stareţe, monahi şi monahii, seminarişti, elevi şi studenţi. Din partea Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului au participat Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului, Pr. Constantin Matei, Consilier Administrativ, Pr. Constantin Cârstea, Consilier Cultural, Pr. Gheorghe Mateescu, Consilier juridic, Pr. Constantin Olariu, Inspector cu Catehizarea parohială, Pr. Prof. Dr. Nicolae Proteasa, Directorul Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, precum şi părinţii protoierei de la cele trei protopopiate ale Eparhiei Râmnicului.