Grecia Antica, este posibil sa fi fost distrusa de un cutremur mare

Marele Micene, care a inspirat legendele Iliada și Odiseea, a dispărut brusc în jurul anului 1200 î.Hr., in Grecia.

Declinul Micene a ramas un mister, uimind mulți istorici; unele explicații iau in calcul lupta cu invadatorii sau revolta claselor de jos.

Cu toate acestea, unii oameni de stiinta considera ca unul dintre cutremurele frecvente ale țării ar fi putut contribui la prăbușirea culturii, iar geologii spera sa găseasca astfel de dovezi între ruinele Tirint-ului – un palat fortificat – pentru a confirma dacă un cutremur s-a facut vinovat de asta, conform unui raport Discovery News.

Pe varful unui deal de calcar, liderul cetatii a construit un palat, ale carui ziduri erau de aproximativ 9 metri înălțime și 7,9 metri lățime, cu blocuri de o greutate de 13 de tone, a declarat Klaus-G. Hinzen, un seismolog al Universitatii din Köln, Germania, și lider de proiect.

Hinzen si colegii sai au creat un model 3D al Tirint-ului, bazat pe scanarea cu laser a structurilor rămase, și nutresc speranta sa stabileasca dacă prăbușirea pereților “ar fi putut fi cauzată de un cutremur”. Scanarea geofizică a straturilor de sedimente și a stâncii situate sub suprafata construita, vor furniza datele necesare studiului, demonstrand modul în care solul se comporta in caz de cutremur.

Hinzen a spus, pentru „Our Amazing Planet”, că lucrarea este una complexa, intrucât mai multe blocuri au fost mutate de arheologul amator Heinrich Schliemann, în anul 1884, și mai târziu in cadrul restaurărilor din sec. al XX-lea.

Nu există înregistrări scrise despre declinul micenian, care sa descrie vreun cutremur important, si nici folclorul oral nu indica acest lucru.

“Nu există nicio dovadă a unui cutremur care sa fi avut loc în acel moment, dar a existat o activitate puternică în zona de subducție din apropiere”, a spus acesta.

Hinzen a adăugat că plasarea cetatilor pe dealurile de calcar, înconjurate de sedimente, ar fi putut concentra, insa, socul teluric, chiar si in cazul unor cutremure îndepărtate.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.