publicat în: Arhivă

Regele Simeon II al Bulgariei si Patriarhul Kirill

In data de 28 aprilie 2013, in Sala Tronului din Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii l-a primit pe Simeon al II-lea, regele bulgarilor.

Patriarhul a remarcat, cu recunoștință, “intervenția personala a Regelui, decisiva, în rezolvarea schismei din Biserica Ortodoxă Bulgară. Am fost profund afectat de această schismă, vazand suferința cauzată oamenilor. În măsura în care cauzele au fost politice, era important ca schisma sa fie rezolvată tot cu ajutorul autorităților politice. Rezoluția Schimei Bulgare este un exemplu care demonstrează că puterea nu trebuie să stea deoparte, în cazul în care constată tendințe periculoase pentru unitatea Bisericii, cauzate de forțe politice”.

În timpul întâlnirii, Sanctitatea Sa si-a exprimat impresiile vizitei sale in Biserica Ortodoxă Bulgară, de anul trecut: “Îmi amintesc șederea mea în Bulgaria. Acesta a fost un eveniment important”, a spus Patriarhul Kirill. Sunt, probabil, unul dintre ultimii care au slujit împreună cu Patriarhul Maxim, vesnica sa-i fie pomenirea. Îmi amintesc, de asemenea, rugăciunea noastră comună în Biserica Sf. Alexandru Nevski”.

Regele bulgarilor a spus: “Sanctitate! Sunt profund impresionat de cuvintele Voastre. Astăzi, datorită invitației Sanctității Voastre, mi-am putut implini visul meu: in 2002, am vizitat Biserica Hristos Mântuitorul și mi-am dorit să traiesc fericirea participarii la o slujba patriarhala. Astăzi, in Duminica Floriilor, visul a devenit realitate”.

Revenind asupra schismei bulgare, Regele a subliniat ca s-a ridicat impotriva unor initiative ale imigrantilor bulgari, de a crea o Biserica Bulgara Independenta, in anul 1965.