publicat în: Arhivă

Sincronizarea calendarului musulman al sarbatorilor, o problema

Sincronizarea calendarului lunar, care determină sărbătorile religioase în islam, a fost discutată în Tunisia de către Secretarul General al Organizaţiei Conferinţei Islamice (OIC), Ekmeleddin Ihsanoglu, conform unei declaraţii lansate sâmbătă.

Ihsanoglu, care a făcut o vizită în Tunisia, s-a întâlnit cu ministrul Cultelor, Boubaker Al-Akhzouri, pentru a încerca găsirea mijloacelor de unificare a calendarului musulman Héjire, bazat pe criterii lunare.

S-a discutat “despre găsirea unei metode ştiinţifice”, care să stabilească un standard pentru armonizarea sărbătorilor religioase din islam, a spus OIC în comunicat.

În calendarul musulman (anul 1429 în curs), fiecare lună începe mai devreme sau mai târziu în funcţie de regiune şi de luna nouă.

Se observă că postul (repausul alimentar), în luna sacră a Ramadanului, este diferit între musulmani, unele ţări aderând la observarea lunii pline cu ochiul liber, conform tradiţiei, altele adoptând calcule astronomice.

Aceste disparităţi cauzeaza schimbări în cadrul sărbătorilor religioase, cum ar fi Aid, care marchează sfârşitul Ramadanului, luna a 9-a din calendar.

Unele autorităţi religioase islamice au propus, ca baza de calcul, luarea în considerare a vizibilităţii lunii pline în orice punct de pe pământ.

Secretarul general al OIC, care a participat la un seminar pe tema: meşteşuguri şi arhitectură, s-a întâlnit şi cu ministrul tunisian al afacerilor externe Abdelwaheb Abdallah.