Deschiderea celui de-al 16-lea Festival de Film Evreiesc, la Viena

Al 16-lea Festival de Film evreiesc s-a deschis joi, la Viena, cuprinzând 35 de filme artistice de lung metraj şi mai multe scurtmetraje (până la 27 noiembrie), unul din punctele forte fiind filmul idiş – limba Comunităţii Evreieşti din Europa de Est şi Germania.

Deci, vor fi prezentate două retrospective dedicate celor doi pionieri ai filmului idiş, Sidney Goldin si Joseph Seiden, un omagiu fiind adus şi austriacului Otto Tausig, actor de comedie, în vârstă de 86 de ani. Acesta a fost obligat să fugă de nazişti, din Viena, în 1939, cu “un transport de copii” în Marea Britanie, apoi, revenind în capitala austriacă în 1946, a început cu hotărâre o carieră de succes.

Otto Tausig Azi este una din “figuri” de celebrul Burgtheater din Viena şi a jucat în multe filme pentru a fi prezentate la festival sub un program numit “Emigrarea şi a reveni din exil.”

O altă temă a festivalului este filmul palestinian, sub titlul “We too have no other land”, care va prezenta o serie de filme despre soarta Palestinei şi a Israelului, concentrându-se în special pe identitate, religie şi frontiere.

În cele din urmă, festivalul rezervă o mare parte filmului documentar – remarcându-se cel al realizatorului austriac Georg Misch, “Drumul de la Mecca” – Călătoria lui Muhammad Asad, care tocmai a fost premiat la Festivalul FIDADOC din Maroc cu Marele Premiu al juriului.

Muhammad Asad, în realitate, filosoful austriac cu numele Leopold Weiss, născut în 1900 în Lviv (Ucraina de acum) şi mort în 1992, a plecat din Imperiul austro-ungar pentru un drum lung în Israel, Palestina, la Mecca, apoi în Pakistan şi, în final, la New York. Convertit la islam, a fost considerat unul dintre reformatorii religiei islamului şi un mediator între Vest şi Est, descendent al unui lungi linii de rabini, acesta traducând şi Coranul care în prezent este considerata o lucrare de referinţă.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.