publicat în: Arhivă

Un cap de porc, pe poarta unui cimitir evreiesc din Germania

Cimitirul evreiesc din Gotha, Germania de est, a fost profanat ieri de către persoane necunoscute care au spânzurat pe poarta sa un cap de porc, a anunţat astăzi poliţia.

Capul de porc a fost prins în Steaua lui David care orna gardul, iar autorii acestei profanări au mai suspendat în plus o pânză albă care purta inscripţia, cu roşu, “6 milioane de minciuni”, făcându-se referire la cifra de şase milioane de evrei care ar fi murit în timpul naziştilor.

Conform purtătorului de cuvânt al poliţiei, cioburi de sticlă şi lichide de culoare roşie au fost aruncate pe gard. Faptele s-au descoperit ieri dimineaţă.

Un alt cimitir evreiesc a fost profanat în noaptea de duminică spre luni, la 20 km distanţă de acest loc, în Erfurt, capitala Thuringia (est), conform poliţiei. O placă comemorativă aflată la intrarea în cimitir a fost stropită cu un lichid de culoare roşie.

Două anchete penale, pentru incitare la ură rasială şi profanare, au fost deschise.

“Aceste acte arată încă odată adevărata faţă a extremiştilor de dreapta”, a spus ministrul de interne din Thuringia, Manfred Scherer.

În mai 2003, cimitirul evreiesc din Neustadt, Schleswig-Holstein (nord), a fost profanat tot cu un cap de porc, apoi actul fiind revendicat de către neo-nazişti, “Combat 18”. Cazul similar din Gotha, nu a fost revendicat până astăzi.