Manastirea Ortodoxa Sfanta Treime din Jordanville ii socheaza pe reprezentantii Bisericii

Calugar si credinciosi slujind in Manastirea Ortodoxa din Jordanville Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Granitelor, IPS Ilarion, Mitropolit al Americii de Est și de New York, și-a exprimat îngrijorarea profundă față de starea critică în care se afla Manastirea Sfânta Treime din Jordanville, New York – cea mai veche manastire din Biserica Rusă din Afara Granițelor. Mănăstirea Sfânta Treime se confruntă cu dificultăți financiare grave, ca urmare a renovărilor care se impun si care vor costa mănăstirea aproximativ 3 milioane de dolari, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

In aceste zile, Mitropolitul Ilarion, însoțit de mai mulți membri ai Consiliului Eparhial al Americii de Est, s-a întâlnit cu Arhimandritul Luca Murianka, in scopul rezolvarii acestei probleme. Cu aceasta ocazie, membrii Consiliului au inspectat complexul mănăstirii. Manastirea are nevoie de renovari in Catedrala, de construirea unui cămin nou pentru seminar, de construirea unei bucătării noi și de înlocuirea tuturor instalatiilor sanitare. In prezent, caminul seminarului a început să se aplece cu mai multe grade.

"A fost absolut dureros să vezi cât de multe reparații sunt necesare", a spus Mitropolitul. Dupa inspectie, Pr. Michael Wengrin era socat: "Ceea ce am văzut aici este deplorabil. Nu știu cum supravietuiesc călugării în asemenea condiții. Mi-a venit să plâng".

"Toate clădirile mănăstirii, de la clădirea principală și pana la chilii, sunt depășite", a declarat si Pr. Alexandru Anciutin. "Ei le-au construit din inimă, cu mâinile goale, și au folosit materialele de care dispuneau. Acum, totul se deteriorează o data, iar întreaga infrastructură este într-o stare jalnica".

Una dintre cele mai mari probleme ale manastirii este apa calcaroasa.

"Mineralele erodeaza toate conductele și instalatiile sanitare", a remarcat pr. Alexandru. "Cred ca va dura doi sau trei ani sa repari tot ce se vede aici, si va costa cel putin 3 milioane de euro".

Potrivit secretarului eparhial, Protopopul Serghei Lukianov, motivul pentru care problemele mănăstirii au ramas, până în prezent, necunoscute este doar modestia fraților: "Acești călugări sunt extrem de umili si, din aceasta cauza, ei nu împărtășesc problemele lor cu restul lumii și prefera sa isi poarte, mai degraba, crucile în tăcere", a explicat acesta. "Dar, a venit timpul ca noi toți să ii ajutam pe acesti calugari ai nostri".

În scopul ajutorarii acestei manastiri, Eparhia Americii de Est intenționează să lanseze o campanie de informare, cu filmari, concentrându-se pe lucrările de restaurare care se vor face în mănăstire, precum și pe importanța Jordanville pentru întreaga Biserică din străinătate.

"Cât de mulți oameni știu oare că in Mănăstirea Sfânta Treime se afla gazduita o mică bucată din Braul Maicii Domnului? Acesta este acelasi Brau care a sosit recent în Rusia și, la care, peste un milion de oameni stăteau la rand, peste 12 ore, sa se inchine. Acesta este doar un exemplu din miile de relicve si de obiecte sfinte care sunt adăpostite în Jordanville", a declarat Peter Reader Lukianov.

Membrii Consiliului speră ca seria de rapoarte video despre Jordanville sa ajute, nu doar la strangerea fondurilor necesare pentru mănăstire, ci, de asemenea, si la cresterea numarului de pelerini.

Fondul de Asistență pentru Biserica Ortodoxa Rusa din Afara Granitelor a lansat deja o campanie de strângere de fonduri, pentru salvarea de la ruina a mănăstirii, în luna octombrie 2012. Până la sfârșitul anului, Fondul a promis ca va contribui cu primii 50.000 de dolari din donatii. De-a lungul ultimilor ani, Eparhia Americii de Est a lucrat îndeaproape cu Fondul de Asistență, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

– pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.