Sfintirea uneia dintre cele mai impunatoare manastiri, zidita intr-un timp record – Manastirea Malaia 2012

Manastirea MalaiaPeste două mii de credincioşi din toată ţara s-au adunat in ziua de 3 noiembrie 2012, în vechea şi frumoasă Vale a Lotrului, pentru a participa la sfinţirea uneia dintre cele mai impunătoare mănăstiri, zidită într-un timp record de aproape patru luni în Eparhia Râmnicului.

În Sâmbăta în care Biserica Ortodoxă pomeneşte pe cei trecuţi la Domnul, „Moşii de Toamnă”, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfiţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului şi Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de peste 50 de preoţi şi diaconi, au oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Mălaia, din comuna Mălaia, judeţul Vâlcea. Sărbătoarea a fost încununată de târnosirea bisericii mănăstirii, cu hramurile „Înălţarea Sfintei Cruci” şi „Sfântul Mucenic Ioan Rusul”.

Sărbătoarea a început în seara zilei de vineri, 2 noiembrie, când au fost aduse spre închinare moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistriţa Olteană şi a fost săvârşită slujba de Priveghere şi Acatistul Sfântului Grigore Decapolitul. A doua zi a continuat cu Acatistul „Înălţarii Sfintei Cruci”, Slujba de Târnosire şi cu Sfânta Liturghie.

După Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat sensurile duhovniceşti desprinse din pericopa evanghelică şi a arătat importanţa ctitoriei de locaşuri sfinte ca necesitate pastoral-misionară.

La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim i-a binecuvântat pe credincioşi şi a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a amintit că în urmă cu patru luni, Preasfinţitul Emilian Lovişteanul a pus piatra de temelie la acest sfânt aşezământ. „Dăm slavă Sfintei Treimi pentru slujba de astăzi, împlinită sufleteşte şi trupeşte, şi rugăm pe bunul Dumnezeu pentru toţi cei care s-au ostenit şi au ridicat această sfântă mănăstire ca să le dăruiască pace, sănătate şi mulţi ani”, a conchis chiriarhul locului.

Pentru osteneala depusă la ridicarea şi înfrumuseţarea sfântului lăcaş, ctitorii mănăstirii, părintele iconom stavrofor Ioan Comăneci şi domnul Frank Vasile Timiş au primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim şi a Preasfinţitului Emilian Lovişteanul, „Diploma de ctitor” şi Medalia jubiliară „Sfântul voievod Neagoe Basarab”. Deasemenea, Doamna Carmen Timiş, soţia Domnului Vasile Timiş, împreună cu fiii, Vasile Frank Timiş junior, Patrice Gabriela Timiş şi Ramona Maria Timiş au primit „Diploma de ctitor” şi Medalia jubiliară „Sfântul voievod Constantin Brâncoveanu”. Au mai primit gramate de mulţumire din partea Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, reprezentanţii administraţiei locale şi alte personalităţi care s-au implicat în construirea şi finalizarea complexului monahal.

Răspunsurile la strană au fost oferite de către Corul „Sfântul Antim Ivireanul” al Catedralei Arhiepiscopale „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, dirijat de prof. Marian Cristinel Stroe.

Mănăstirea „Înălţarea Sfintei Cruci”, se află pe DN7 – Râmnicu Vâlcea – Sibiu, ramificaţie la stânga de la Brezoi spre Voineasa (DN 7A), în comuna Mălaia, pe frumoasa şi pitoreasca Vale a Lotrului, situată la altitudinea de circa 700 m.

Piatra de temelie pentru noua biserică a mănăstirii de maici cu Hramurile „Înălţarea Sfintei Cruci” şi „Sfântul Mc. Ioan Rusul” a fost pusă la data de 12 iunie 2012, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Ctitorii mănăstirii sunt Preotul Ioan Comăneci cu familia, împreună cu sponsorul principal Frank Timiş. Ansamblul mănăstiresc de la Mălaia cuprinde biserica mare şi un arhondaric pe două nivele cu 25 de chilii.

Biserica este în formă de cruce bizantină, cu pridvor, având lungimea de 37 m. Planul şi arhitectura mănăstirii au fost realizate de Părintele Ioan Comăneci. Echipa de construcţie a fost formată din vieţuitori ai Mănăstirilor „Sfinţii Trei Ierarhi” de la Gruiul Lupului şi „Pogorârea Duhului Sfânt” de la Blănoiu sub coordonarea Pr. Ioan Comăneci. Obştea mănăstirii cuprinde 7 maici, conduse de monahia Ioana Roznov.

pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: contributor Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.