Resfintirea Bisericii Cuvioasa Parascheva – Igoiu – Alunu

Resfintirea Bisericii Cuvioasa Parascheva - Igoiu - AlunuÎn Duminica a XXII-a după Rusalii, 4 noiembrie 2012, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie în mijlocul credincioşilor din parohia Alunu, judeţul Vâlcea. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa a târnosit şi biserica filială din satul Igoiu, după ce lucrările de consolidare şi înfrumuseţare au fost finalizate.

Sute de credincioşi au venit astăzi în comuna Alunu, pentru a participa la slujba de resfinţire a bisericii filiale cu hramul „Cuvioasa Parascheva” din cătunul Igoiu. Evenimentul a început de sâmbătă seara cu slujba Vecerniei. Astăzi, slujba de resfinţire şi Sfânta Liturghie au fost oficiate de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat sensurile duhovniceşti desprinse din pericopa evanghelică a „Bogatului nemilostiv”.

În cadrul Sfintei Liturghii, monahul Vasile Lucian Florin Mihon de la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” Gruiul Lupului a fost hirotonit întru ierodiacon.

La final, Preasfinţitul Emilian Lovişteanul l-a felicitat pe părintele paroh Ştefan Boeangiu, pentru activitatea pastorală, misionară şi administrativ-gospodărească din parohie, oferindu-i şi „Diploma de vrednicie”. Deasemenea, primarul comunei dr. Vasile Pârvu Boeangiu şi viceprimarul ing. Vasile Daju au primit din partea Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului „Distincţia de vrednicie” pentru contribuţia la lucrările de restaurare şi înfrumuseţare a bisericii din localitate.

La acest important eveniment din viaţa parohiei Alunu au mai luat parte Părintele Mihai Cârţan, Protoiereu de Horezu, ing. Mircea Alexandru Nadolu, Prefectul judeţului Vâlcea, prof. drd. Florin Epure, directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniul Cultural Naţional Vâlcea, precum şi alte oficialităţi locale, preoţi şi numeroşi credincioşi din parohie şi din împrejurimi.

Biserica „Cuvioasa Parascheva” din satul Igoiu, localitatea Alunu, a fost construită în anul 1752. Se află pe un deal în mijlocul satului şi este cladită din bârne de stejar, netencuită, cu temelie de piatră, pardosită cu lespezi de piatră şi acoperită cu şiţă de brad. În anul 2011, cu binecuvântarea ÎPS Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, la iniţiativa părintelui paroh Ştefan Boeangiu, biserica a intrat într-un amplu proces de conservare, restaurare şi înfrumuseţare.

Lucrările au fost executate de o firmă din Râmnicu Vâlcea, respectând proiectul arhitectului Iulian Cămui şi recomandările Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice. Acestea au constat în împrejmuirea locaşului, pavarea aleilor, protecţie bio şi ignifugare, reconstrucţia clopotniţei şi a prăznicarului, traducerea înscrisurilor chirilice şi expunerea acestora, semnalizarea accesului din drumul judeţean şi introducerea bisericii în materialele publicitare personalizate ale Primăriei comunei Alunu, alături de alte monumente istorice amplasate pe teritoriul localităţii.

„Biserica din satul Igoiu, comuna Alunu, monument istoric, este construită din bârne de stejar şi este păstrată în forma sa originală, un monument istoric reprezentativ pentru perfecţiunea tehnică cu care au fost construite bisericile de lemn din Vâlcea secolului al XVIII-lea. Biserica este construită în întregime din grinzi masive de stejar, pe temelie din piatră de Igoiu, realizată iniţial în tehnica zidăriei uscate, dar ulterior fiind reparată cu mortar de var şi recent cu mortar de ciment. Ctitorii locaşului, în frunte cu Teodoru Pietraru monahul, sunt menţionaţi pe o cruce de piatră aflată în curtea bisericii, pe latura de sud. În pronaosul bisericii este îngropat Radu Igoianu, fiul lui Ion Igoianu, mort în anul 1773. O cruce mai nouă, de piatră, aşezată în pridvorul bisericii, arată că biserica de lemn cu hramul „Cuvioasa Paraschiva” s-a ridicat la anul 1752, s-a reparat la 1848 de Dumitru Lăpădat, iar în anul 1945 „s-a reparat radical” de către Gheorghe Coşoreanu, ajutat de preotul Aurel Popescu, şi s-a sfinţit la 14 octombrie 1945, în vremea episcopului Atanasie Bârlădeanu. Alte reparaţii, mai recente, la temelie şi la acoperiş nu au provocat modificări sau deteriorări ale monumentului istoric.”, a spus prof. drd. Florin Epure, directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniul Cultural Naţional Vâlcea.

pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.