Familia Regala a Romaniei la Catedrala din Alba Iulia (15 oct.)

insemne_regale Luni, 15 octombrie 2012, Altețele Lor Regale: Principesa Moștenitoare, Principele Radu și Principele Nicolae ai României vor sosi cu Trenul Regal la gara din Alba Iulia, la ora 11:30, pentru a participa la ceremoniile prilejuite de aniversarea a nouăzeci de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, ne anunță Casa Regală a României.

Familia Regala va participa, începând cu ora 12:00, la o slujbă de Te Deum, oficiată în Catedrala Încoronării, informeaza Serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Pentru ora 12:45 este pregătit, în Sala Unirii, vernisajul expoziției ,,90 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia”.

Altețele Lor Regale se vor bucura apoi de Parada Costumelor Populare, începând cu ora 13:40.

Sunt așteptați să participe la evenimente miniștrii, reprezentanți ai Corpului Diplomatic, ai Academiei Române, ai clerului și ai diverselor culte religioase, mass-media și reprezentanți ai societătii civile.

Ferdinand intregitorul, Ferdinand cel Loial sau Ferdinand I, cum este numit de istorici, a devenit Rege după moartea unchiului Sau, Carol I (1865 – 1927), fiind Încoronat la 15 octombrie 1922, la Alba Iulia. Va fi păstrat în memoria poporului român ca rege al Romaniei Mari, întrucât a ținut cont de voința de unitate a poporului Său, în timpul Primului Război Mondial. În timpul Domniei Lui s-a trecut la sufragiul universal, s-a înfăptuit reforma agrară din 1921 și a fost adoptată Constituția modernă din 1923. Tot în timpul domniei Sale, la 4 februarie 1925, mitropolitul primat Miron Cristea a fost ales patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, fiind învestit și înscăunat la 1 noiembrie 1925, devenit astfel primul patriarh al României.

Alături i-a fost, în toată această perioadă, Regina Maria, artistă și iubitoare de artă, cunoscută și ca "mama răniților", datorită implicării sale în acte de caritate în timpul Primului Război Mondial. În memoria soldaților care s-au jertfit pe front, Regina Maria a construit celebra Cruce de pe Caraiman, care se poate vedea de pe toată Valea Prahovei, mai informeaza Serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.