Patriarhul armean al Ierusalimului, Torkom Manoogian (Shen Mah), a murit

patriarhul armean al Ierusalimului Torkom Manoogian a murit Conform informatiilor primite de la corespondenti Lacasuri Ortodoxe aflati in Ierusalim, Patriarhul armean al Ierusalimului, Torkom Manoogian, a decedat vineri, 12 octombrie 2012, la varsta de 93 de ani, informeaza Serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Patriarhul a murit dupa ce, pentru o perioada de aproximativ 9 luni s-a aflat in coma, in urma unui accident vascular cerebral. El conducea comunitățile armene ortodoxe din Israel, Teritoriile Palestiniene și Iordania.

Preafericitul Părinte Torkom Manoogian s-a nascut in data de 16 februarie 1919, într-o tabără de refugiați din apropierea orașului Baquba, aflat in desertul Irakului, la nord de Bagdad. A studiat la Seminarul Teologic al Patriarhiei Armene „Sfântul Iacob”, din Ierusalim, fiind cel mai tanar din clasa. A fost facut diacon in ziua de 2 august 1936, de către duhovnicul si profesorul sau favorit, fostul Patriarh, Arhiepiscopul Torkom Koushagian, urmand sa fie hirotonit preot in 23 iulie 1939, cand a primit si numele de Torkom.

Din 1939-1946 a lucrat în diverse funcții în Patriarhia Armeana, apoi fiind detasat in SUA, unde a preluat Biserica Armeneasca Sfânta Treime din North Philadelphia, Pennsylvania. Această pastorație a fost întreruptă în 1951, când a fost numit Vicar General al Episcopiei de Est a Americii, cu sediul la New York, de către Întâistătătorul Eparhiei. După reluarea pastorației în North Philadelphia, timp de un an, în 1954, Părintele Torkom s-a întors la Ierusalim unde a functionat ca decan al Seminarului, conducand, de asemenea, Cancelaria Patriarhiei, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, conform informatiilor primite din Patriarhie.

Revenind la Statele Unite ale Americii, în 1960, a intrat la Școala Episcopală de Teologie din Cambridge, Massachusetts, pentru a urma un curs de studii postuniversitare. Acest studiu a fost întrerupt atunci când, în 1962, a fost ales Primat al Eparhiei de Vest a Bisericii Armene, situata în Los Angeles. Pe 14 octombrie, același an, a fost hirotonit episcop al Sfântului Scaun Ejmiatsin al Armeniei, de catre Sanctitatea Sa Vazken I, regretatul Patriarh Suprem și Catolicos al tuturor armenilor.

După patru ani, ca Primat al Eparhiei de Vest, în aprilie 1966, Episcopul Torkom a fost ales Primat al Eparhiei de Est a Bisericii Armene din America. Doi ani mai târziu, cu ocazia sfintirii Catedralei Sf. Vartan, prima catedrală armeneasca din America, în a carei constructie a jucat un rol central, Sanctitatea Sa Vazken i-a conferit titlul de Arhiepiscop.

După ce a activat timp de șase mandate consecutive ca Primat al Eparhiei de Est – 24 ani – Arhiepiscopul Torkom a fost ales Patriarh Armean al Ierusalimului, fiind cel de-al 96-lea care ocupa aceasta functie, in ziua de 22 martie 1990.

Când Catolicosul Vazken s-a mutat la Domnul, in 19 august 1994, Preafericirea Sa a fost ales să își asume responsabilitatea Sfântului Scaun Ejmiatsin ca Locțiitor Catolicos, o pozitie din care a slujit până la alegerea lui Karekin I, noul Patriarh Suprem și Catolicos al Tuturor Armenilor, în aprilie 1995.

Conform informatiilor Lăcașuri Ortodoxe, Preafericirea Sa a deținea mai multe onoruri academice, incluzand un doctorat onorific acordat de către Seminarul Teologic General din New York. În 1986 a devenit beneficiarul a două medalii americane de prestigiu: Medalia Statua Libertății și Medalia de Onoare Ellis Island. Ziua de 18 ianuarie 1990 a marcat aniversarea a 50 de ani de la hirotonia sa, un eveniment celebrat la nivel national in Statele Unite ale Americii. El a fost ales, de asemenea, "Omul Anului", de organizatia "Religia în Viata Americana”.

Preafericirea Sa a jucat un rol vital în promovarea relațiilor internaționale ecumenice, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe. El a slujit la conducerea consiliului de administrație al Consiliului Național al Bisericilor lui Hristos din Statele Unite, și a fost președinte al Consiliului "Religia în Viata Americana". A fost membru al Consiliului de Administrație al "Fundației Apel la Constiinta".

În urma cutremurului devastator care a lovit Armenia în decembrie 1988, acesta a avut un rol esențial în coordonarea eforturilor internaționale ce vizau mobilizarea și acordarea sprijinului financiar și material, destinat procesului de reabilitare, în care acesta era activ.

Un muzician, dirijor coral, compozitor, poet și scriitor recunoscut, Arhiepiscopul Torkom avea o gamă largă de interese personale și de preocupări. El a publicat circa 20 de carti si monografii, inclusiv trei cărți de poezie sub pseudonimul "Shen Mah", carti de cercetare a Liturghiei Armene originale, cărți despre genocidul armean și un ghid detaliat al locurilor sfinte din Ierusalim. A scris recent, în armeana, cele 154 de sonete ale lui William Shakespeare.

A fost considerat, in primul rand, un expert in compozitiile lui Komitas, lucrand in ultimul timp la o carte de muzica liturgică armeana a marelui muzicolog.

Biserica Ortodoxă Armeană din Ierusalim, este una dintre cele care administreaza Locurile Sfinte, împreună cu bisericile grec-ortodoxe și romano-catolice, copte si siriace, comunitatea fiind prezenta aici inca din secolul V dupa Hristos.

Funeraliile patriarhului vor avea loc in ziua de 22 octombrie 2012, la cimitirul armenesc de pe Muntele Sionului, din Ierusalim. Succesorul său se va alege in 40 de zile, in cadrul unei întâlniri care are nevoie de aprobarea Israelului și a regelui Iordaniei, mai informeaza Lăcașuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.