O noua propunere cinica: distrugerea unei biserici ortodoxe din Pristina. Patriarhia reactioneaza

pristina Eparhia de Raska-Prizren a Bisericii Ortodoxe Sârbe s-a opus, in aceasta saptamana, distrugerii unei biserici neterminate din Pristina.

Eparhia s-a opus, de asemenea, transformarii acesteia într-un muzeu memorial al albanezilor kosovari, subliniind că acest fapt constituie o chemare deschisa la discriminare și distrugerea continuă a patrimoniului sârb din Kosovo, informeaza Serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe, al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Eparhia și-a exprimat îngrijorarea față de "campania neobosita a mass-mediei din Kosovo, care vizează transformarea Catedralei Hristos Mântuitorul într-un muzeu memorial al albanezilor kosovari sau demolarea completa a acesteia".

Eparhia de Raska-Prizren condamnă cu fermitate „initiativa”, care ar putea fi votata în recenta reuniune a Senatului Universității Kosovo din Priština, ca încercare de încălcare nu numai a drepturilor de proprietate ale Bisericii, care la începutul anilor 1990 a obținut clădirea pentru această biserică, în centrul orașului Pristina, conform legii, dar cel mai important, a drepturilor și libertăților religioase ale populației sârbe ortodoxe din Kosovo.

"Intr-un moment in care, în centrul orașului Priștina, în imediata apropiere a Bisericii, s-a construit o imensa Catedrala romano-catolica, și unde este planificata sa funcționeze una dintre cele mai mari moschei din Balcani, intenția de a distruge sau de a profana Catedrala neterminata a lui Hristos Mântuitorul, în imediata apropiere a clădirii Universității, constituie o chemare deschisa la discriminare și la continuarea procesului de distrugere a patrimoniului sârb spiritual în Kosovo și Metohija", a declarat eparhia într-un comunicat.

"Ideea că biserica ar trebui să fie transformata într-un muzeu memorial al albanezilor kosovari este deosebit de cinica și imorala, ținând cont de faptul că aproape întreaga populație sârbă a fost forțata să părăsească Priština, incat in prezent în jur de 50 de persoane în vârstă au mai rămas din cei 40.000 de sârbi", a adăugat eparhia.

Apelurile venite din cercurile Universitatii din Pristina, pentru distrugerea unei biserici creștine din centru, acum folosita ca depozit de deșeuri și toaletă publică, lanseaza un mesaj catre intreaga lume, despre intoleranta deschisă și ură religioasă, care după conflictul armat din Kosovo și Metohija au dus la distrugerea sistematică a 150 de biserici ortodoxe sârbe și la profanarea a sute de cimitire creștine, informeaza Serviciul de presa Lăcașuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.