Un cleric musulman socheaza media internationala, prin mesaje impotriva Papei Shenouda al III-lea

wagdy-ghoneim comenteaza dur la adresa Papei Shneouda În timp ce creştinii copţi din Egipt sunt doliu dupa moartea Papei Shenouda al III-lea, şef al Bisericii Ortodoxe Copte din Alexandria, un controversat cleric musulman şi cărturar, cunoscut pentru comentariile sale negative îndreptate împotriva creştinilor, porneste o adevarata furtuna mediatica prin postarea unui video pe Internet, în care il numeşte pe Shenouda "Liderul necredincioşilor" şi afirma: "Lăsaţi-l să meargă în Iad."

Materialul video al lui Wagdy Ghoneim a fost postat duminică, la o zi după ce Shenouda al III-lea s-a mutat la Domnul. În semn de răspuns la aceasta actiune, o plângere a fost depusă la Procuratura Generala.

Papa Shenouda al III-lea a murit sambata seara, la vârsta de 88 de ani. Funeraliile sale au loc marţi.

Conform unei traduceri în engleză, furnizata de Institutul de cercetare Media pentru Orientul Mijlociu, o asociatie non-profit din Washington, DC, Ghoneim il acuza pe Shenouda al III-lea de incitare la violenţe sectare în Egipt, declarand ca musulmanii au ocupat Egiptul.

"Laudam pe Allah. Cu harul lui Allah, capul necredinţei şi al politeismului, cunoscut sub numele de Shenouda, a murit ieri, mai exact Allah s-a răzbunat pe el", a declarat Ghoneim, conform traducerii Institutului. "Credincioşii lui Dumnezeu şi copacii şi animalele s-au eliberat prin moartea sa, Egiptul s-a eliberat prin moartea lui, pentru că el a generat conflicte sectare" – continua acesta.

Asociatia non-profit ne-a mai oferit, de asemenea, si alte traduceri ale cuvintelor socante ale clericului: "Adevărul este că a fost foarte clar un duşman al Islamului. Când Fraţia Musulmana cânta sloganul: "Coranul este constituţia noastră", el răspundea: "Noul Testament este constituţia noastră". Când au spus: "Moartea, de dragul lui Allah, este cea mai mare aspiraţie a noastră", el a raspuns: "Moartea, de dragul lui Hristos, este aspiraţia noastră cea mai înaltă".

"El a afirmat că Egiptul a fost sub ocupaţie musulmană. El a cerut să eliminam Sharia şi sa transformam Egiptul într-un stat copt".

"A urmarit să provoace conflicte civile. A vrut să arunce Egiptul in flacari".

"Trebuie sa trimitem condoleanţe, să fim tristi pentru cineva ca el, sau sa fim fericiti că a murit? Lăsaţi-l să meargă în Iad, Allah răzbunandu-se pe el cu focul iadului. Pe el şi pe la toţi cei care urmează calea lui".

Declaraţia a provocat o reacţie puternica imediată in randul activiştilor egipteni. Trei avocaţi a depus o plângere, luni, la procurorul general, pentru ceea ce au numit ei "defăimarea Creştinismului".

"Nu exista niciun fel de consideraţie fata de ceea ce se întâmplă intre copţi. Aceasta este un discurs al urii", afirma Nabil Ghobrail, unul dintre avocatii din spatele plângerii, pentru Ahram Online.

Videoclipul a fost vazut de mai mult de 150.000 de persoane în primele 24 de ore dupa incarcarea sa, mai susţine publicaţia online.

Ghoneim este cunoscut pentru declaraţiile sale ostile faţă de creştini. În 2010, el a fost criticat pentru alte mesaje mediatizate, cum ar fi: "Suntem o naţiune care excelează în arta mortii"; "Fraţilor, să ne rugăm lui Allah să fim terorişti, daca teroarea înseamnă Jihad de dragul lui Allah".

Creştinii copţi reprezintă aproape 10% din populaţia Egiptului.

Papa Shenouda al III-lea a fost o figură respectată la nivel internaţional. La moartea sa au fost trimise condoleante de către lideri mondiali, printre care si Papa Benedict al XVI-lea şi preşedintele american Barack Obama. Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, de asemenea, a transmis un mesaj de condoleante, Bisericii Ortodoxe Copte.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.