Actiune social caritabila a Ligii Femeilor Crestin Ortodoxe din Arhiepiscopia Ramnicului

În Complexul Spiritual – Cultural „Sfântul Antim Ivireanul” din incinta Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, in data de 20 decembrie 2011, Liga Femeilor Creştin Ortodoxe din cadrul Eparhiei Râmnicului a organizat o amplă acţiune socială, dăruind ajutoare sub forma de alimente, îmbrăcăminte, încălţăminte, dulciuri şi jucării la peste 300 de familii defavorizate din judeţul Vâlcea. Acţiunea a fost coordonată de psiholog Maria Popescu, preşedinta Ligii Femeilor Creştine – Ortodoxe, informeaza pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, contributor Arhidiacon Ioan Liviu Gaman.

În deschidere un grup de copii de la Grupul Şcolar Sanitar „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea, sub coordonarea preofesoarelor Titela Violeta Negrea şi Lavinia Ionescu au susţinut un program artistic ce a cuprins colinde şi poezii de Crăciun şi obiceiuri de Anul Nou.

Printre cei prezenţi la manifestare s-au numărat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului împreună cu Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, care i-au felicitat pe colindători şi au rostit câte un cuvânt de învăţătură şi de mângâiere pentru familiile defavorizate aflate în necazuri şi suferinţă.

Reprezentantele organizaţiei au adus mulţumiri tuturor celor care au contribuit la această acţiune: Arhiepiscopia Râmnicului, Primăria Râmnicului, Inspectoratul Şcolar Vâlcea, SC Boromir SA, Rm Valcea, SC Scavil SA, Rm Vâlcea, şi altor societăţi şi persoane care au contribuit la realizarea acestui proiect.

În preajma Sărbătorilor Naşterii Domnului, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Gherasim, Arhiepiscopia Râmnicului desfăşoară o serie de acţiuni social – filantropice. Acestea constau în pregătirea duhovnicească (spovedire şi împărtăşire) a unor persoane neajutorate şi asistate, bătrânii şi copii din centrele speciale precum şi împărţirea unor cadouri şi ajutoare ce cuprind alimente, îmbrăcăminte şi încălţăminte.

Tot în această perioadă sectorul social – filantropic din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului va împărţii ajutoare şi cadouri la centrele de bătrâni şi asistaţi sociali din Vărzaru-Milcoiu, Drăgăşani şi Lungeşti – Mamu, urmând ca preoţii misionari să meargă la centrele de copii băieţi şi fete din Rm. Vâlcea pentru spovedirea şi împărtăşirea acestora şi împărţirea darurilor de Crăciun.

Arhiepiscopia Râmnicului deţine şi o cantină socială unde servesc masa zilnic peste 100 de persoane cu situaţie materială precară, care cu ocazia Praznicului Naşterii Domnului vor primi daruri.

Liga Femeilor Creştine Ortodoxe – este o organizaţie de femei care activează în sectorul neguvernamental din anul 1992, având ca principală misiune implicarea femeilor din municipiul Râmnicu-Vâlcea în viaţa comunităţii vâlcene prin două tipuri de activităţi: a)- caritate (îndreptata spre cei aflaţi în nevoi); b)- educaţie moral-creştină.
Iniţiativa înfiinţării, pe lângă Arhipiscopia Râmnicului, a unei asociaţii de femei ce vor milita în spiritul creştin-umanitar, a aparţinut IPS Sale, Înaltpreasfinţitului Dr Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei.
În cei 19 ani de activitate, paleta preocupărilor Ligii s-a concretizat într-o multitudine de activităţi, de la descoperirea, evidenţierea, diagnosticarea şi evaluarea nevoilor sociale ale unor familii numeroase sau persoane singure până la sprijin material pentru viaţa de zi cu zi, acordarea de ajutoare medicale pentru intervenţii de urgenţă, informare pe diverse teme, până la organizarea de simpozioane şi acţiuni culturale, organizare de pelerinaje la diferite mănăstiri din ţară şi din străinătate.
Deşi este acreditată, de la începutul anului 2007, pentru realizarea a două tipuri de servicii sociale – informare şi consiliere (psihologică, juridică, socio-medicală), cea mai mare pondere a serviciilor solicitate o reprezintă ajutoarele materiale şi medicale.
Ceea ce s-a schimbat de-a lungul timpului a fost grupul-ţintă către care asociaţia şi-a îndreptat atenţia. Deşi nu este o regulă strictă, în prezent asociaţia sprijină acele persoane sau familii aflate temporar într-o situaţie de criză, familii cu foarte mulţi copii sau persoane vârstnice singure, dar neinstituţionalizate, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

– un articol de: contributor Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.