publicat în: Arhivă

`Sf. Cuv. Grigorie Decapolitul` la Manastirea Bistrita Olteana – hram 2011

Sfântul Grigorie s-a născut în jurul anului 780, în Isauria – Asia Mică, şi a copilărit în cetatea Irinopolis. După terminarea studiilor, Sfântul s-a călugărit, ostenindu-se pentru apărarea Ortodoxiei şi cinstirea sfintelor icoane în Constantinopol, în Asia Mică, la Roma şi în Macedonia. Şi-a petrecut ultimii ani din viaţă în Mănăstirea „Sfântul Mina”, aproape de Tesalonic, învrednicindu-se de harul preoţiei. Renumit în tot Bizanţul pentru curăţia vieţii sale, Sfântul Grigorie Decapolitul trece la Domnul la 20 noiembrie, în anul 842, fiind înmormântat la o mănăstire din Constantinopol, informeaza pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, contributor Arhidiacon Ioan Liviu Gaman.

În anul 1453, moaştele Sfântului Grigorie sunt duse în părţile Dunării, ajungând în mâinile unui dregător turc. Auzind de minunile ce se făceau la aceste moaşte, banul Ţării Româneşti, Barbu Craiovescu, le cumpără şi le duce la Mănăstirea Bistriţa din judeţul Vâlcea, ctitoria sa, unde se află şi astăzi.

Din cauza deselor atacuri şi incursiuni ale ungurilor asupra Ţării Româneşti, călugării din Mănăstirea Bistriţa Olteană au săpat în secolul al XVI-lea o grotă ascunsă în stâncă, la un kilometru de mănăstire, unde ascundeau moaştele Sfântului Grigorie în vremuri de primejdie. Cu timpul, în această peşteră s-a făcut un mic paraclis pictat, de o rară frumuseţe, numit „Paraclisul Sfântului Grigorie”.

Racla de argint, în care se păstrează cinstitele moaşte, datează din anul 1656, fiind lucrată de meşteri din cetatea Braşovului. Generalizarea cultului Sfântului Grigorie Decapolitul a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1950.

Un fragment din cinstitele moaşte ale Sfântului Grigorie Decapolitul se află şi la Biserica „Hagiu” din Capitală, care îşi va serba ocrotitorul în această sâmbătă. Generalizarea cultului Sfântului Grigorie Decapolitul a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1950.

În Duminica a XXVI-a după Rusalii, când creştinii ortodocşi sărbătoresc Înainteprăznuirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, dar şi pe Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul, un mare apărător al Ortodoxiei, 20 noiembrie 2011, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de ierarhi şi peste 40 de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Bistriţa Olteană, care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Grigorie Decapolitul.
Din soborul de ierarhi au făcut parte, Înaltpreasfinţitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Peasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii şi Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Sărbătoarea a început cu slujba Privegherii, în seara zilei de 19 noiembrie, iar astăzi a continuat cu Acatistul „Sfântului Grigorie Decapolitul” şi cu Sfânta Liturghie.

În cuvântul de învăţătură, ÎPS Părinte Irineu, a prezentat viaţa, activitatea şi slujirea Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul, îndemnând pe credincioşii prezenţi să-i urmeze exemplul.

La finalul Sfintei Liturghii primarul Municipiului Slobozia i-a acordat Înaltpreasfinţitul Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului în semn de respect şi preţuire steagul, stema şi medalia Municipiului Slobozia. Deasemenea au mai primit medalii din partea primarului Municipiului Slobozia Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului şi Stavrofora Mihaela Tamaş, Stareţa Mânăstirii Bistriţa Olteană.

În perioada 4–9 noiembrie 2011 cu ocazia manifestărilor dedicate Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril din Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului – Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a condus delegaţia ce a însoţit racla cu Sfintele Moaşte ale Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistriţa Olteană. Evenimentul a fost transmis video, in direct, in urma unui parteneriat media gratuit, de Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, pe propriul post de televiziune, transmisiunile fiind preluate in mod gratuit si de site-urile oficiale ale Episcopiilor si Protopopiatelor implicate in eveniment.

La sărbătoare au mai fost prezenţi stareţi şi stareţe de la mănăstiri din Eparhie şi din ţară şi peste 2500 de pelerini din parohiile vâlcene şi din ţară, mai informeaza serviciul de presa LONews al Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe.

– un articol de: contributor Arhidiacon Ioan Liviu Găman