Invitatie la Halmyris: Sfintii Montanus preotul si sotia sa Maxima (vineri, 26 martie 2010)

Manastirea Halmyris, Morighiol, Tulcea, isi sarbatoreste cel de-al doilea hram, Sfintii Montanus Preotul si sotia sa Maxima, in data de 26 martie.

Praznuirea va incepe cu o zi inainte, prin slujba Vecerniei si cea a Privegherii, desfasurate in demisolul Manastirii, biserica ce gazduieste Sfintele Moaste intregi ale celor doi Mucenici ai Cetatii Halmyris, Sfintii Epictet si Astion.


Sjujba Arhiereasca va fi oficiata de Preasfintitul Parinte Visarion, Episcopul Tulcei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.

Preotul daco-roman Montanus si sotia sa Maxima din cetatea Singidunum (Belgradul de astazi), locuita in acea perioada de daco-romani, au fost martirizati de persecutorii care slujeau lui Diocletian, mucenicia lor fiind consemnata in Martirologii. Sfintii marturisitori ai Lui Hristos au fost inecati in apele raului Sava, dar valurile involburate le-au adus trupurile la mal, in mainile credinciosilor, care s-au ingrijit sa fie cinstite cum se cuvine.

Parintele Protos. Iov, staretul Manastirii Halmyris va invita cu aceasta ocazie, sa participati alaturi de Sfanta Manastire, la slujbele oficiate de acest hram, de PS Visarion, Episcopul Tulcei alaturi de vietuitorii Sfintei Manastiri.

Pentru cei ce doresc sa sustina lucrarile de constructie demarate in aceasta Sfanta Manastire, aflata in imediata apropiere a sitului arheologic cu acelasi nume, unde au fost descoperite Moastele intailor sfinti mucenici de pe aceste meleaguri:

MANASTIREA HALMYRIS – CIF14797706

Contul bancar al Manastirii: RO79BRDE370SV02457903700

Sumele donate, pot fi depuse in contul Manastirii, iar Acatistele scrise, cu lista numelor celor dragi, vii si adormiti, se trimit prin posta, la adresa:

Sfanta Manastire Halmyris – Murighiol – Tulcea

Pr. Staret Iov

sau prin email la adresa: admin@lacasuriortodoxe.ro

NOTA: – in ziua de 8 iulie 2009, Lacasuri Ortodoxe a reusit prima transmisiune integrala LIVE a unei slujbe ortodoxe pe Internet, in Romania (la acea data, in lume, astfel de transmisiuni nu mai fusesera realizate de nicio alta manastire, ci doar de Biserica Ortodoxa Sfantul Dimitrie Ft. Lauderdale, Florida-USA, serv. org. OCN). Transmisiunea s-a realizat cu ocazia hramului Sfintei Manastiri Halmyris – Sfintii Mucenici Epictet si Astion (unde se gasesc moastele celor 2 sfinti, intregi – cei mai vechi sfinti descoperiti la noi in tara) – Murighiol Tulcea.

Sfanta Manastire Halmyris ramane astfel prima Sfanta Manastire Ortodoxa din lume, din care s-a transmis o slujba intergala LIVE pe internet. Acest lucru se datoreaza in mare parte sustinerii Pr. Protos. staret Iov, partener si colaborator permanent Lacasuri Ortodoxe, inca din anul 2007, coordonator al lucrarii Cartea Sfintilor, de curand preluata de asemenea printr-un parteneriat, de INTERMEDIA-PrimaTV Suceava.

©Carmen_Ana Ion publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 9/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.