(FOTO) Sedinta Protopopiatului Misionar de Nord Vitoria Gasteiz – Spania, la Biserica din Burgos, in prezenta PS Timotei, Episcop al Spaniei si Portugaliei

Sedinta Protopopiatului Misionar de Nord Vitoria Gasteiz – Spania

In 11 martie 2010 s-au desfasurat la Biserica “Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din Burgos, lucrarile sedintei Protopopiatului Misionar de Nord Vitoria Gasteiz.
Lucrarile au fost prezidate de Prea Sfintitul Episcop Timotei al Episcopiei Spaniei si Portugaliei.


Anul 2010 fiind dedicat Crezului si Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane, tema conferintei sustinuta de preotul Ioan Ionita de la Soria a fost Istoria Crezului. Dupa expunerea lucrarii au avut loc dezbateri pe marginea acesteia. Prea Sfintitul Episcop Timotei a subliniat importanta si necesitatea aparitiei unei marturisiri de credinta (a Simbolului Niceeo – Constantinopolitan) “intr-o vreme cand aparusera diverse marturisiri de credinta”. In zilele noastre Crezul este esential intrucat “fara o dreapta marturisire nu poate exista o dreapta traire”.

“Ca sa fim induhovniciti trebuie sa ne adapam din Izvorul Hristos”. Aceasta presupune o cunoastere profunda a Sfintei Scripturi de catre credinciosi si preoti. Prea Sfintitul Timotei i-a indemnat pe preoti sa studieze permanent si sa adanceasca citirea Sfintei Scripturi si a Sfintilor Parinti.

De asemenea, le-a recomandat preotilor sa faca cateheze prebaptismale, sa spovedeasca parintii si nasii care vin sa increstineze copiii. Preotii au fost indrumati sa faca si in cursul anului predici tematice legate de explicarea Crezului (acest Izvor de Teologie), sa slujeasca cu dragoste, in Duhul Evangheliei.

In partea a doua a sedintei Prea Sfintitul Timotei a raspuns la intrebarile preotilor cu privire la diverse teme duhovnicesti (Sfanta Liturghie, Sfanta Spovedanie, celelalte Sfinte Taine si Ierurgii) si teme administrative. O atentie deosebita s-a acordat pregatirii pentru slujirea Slujbei Invierii si a Sfintei Liturghii. Apoi s-a interesat de greutatile pe care le intampina fiecare parohie, cautand cu dragostea care il caracterizeaza sa-i ajute pe preoti si pe credinciosi.

La aceasta intalnire au fost invítate si doamnele preotese pentru ca au o misiune mare alaturi de preoti in catehizarea copiilor si in actele caritative pe care Biserica le intreprinde. Daca vom avea grija acum de catehizarea copiilor ne vom bucura in viitor de “crestini traitori”.
Chiar daca lucrarile au durat pana seara tarziu, am plecat mai induhovniciti si mai pregatiti pentru marea slujire la care am fost chemati. Am primit fiecare binecuvantare de la Prea Sfintitul Nostru Episcop Timotei si am plecat cu gandul sa fim calauze mai bune pentru cei ce ne-au fost incredintati.
Slava lui Dumnezeu pentru toate!

Pentru Lacasuri Ortodoxe: Protoiereu Radu Ursu – Vitoria Gasteiz

Protopopiatul Misionar de Nord este cel mai nou infiintat si are in componenta sa treisprezece parohii:

– Parohia “ Tuturor Sfintilor “ Bilbao – Preot Petru David,

– Parohia “Sfintii Apostoli Petru si Pavel“- Preot Alexandru Bodea,

– Parohia “ Sfantul Ierarh Spiridon facatorul de minuni “ Calahorra – Preot Darius Stefan Ardelean,

– Parohia “ Sfantul Antonie cel Mare “Gijon – Preot Nicolae Florin Goia,

– Parohia “ Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava “ La Coruña – Preot Danu Trifan,

– Parohia “ Sfantul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos” – Leon – Preot Dragomir Laurentiu Ilias,

– Parohia “ Sfanta Treime “- Logroño – Preot Vasile Magnet,

– Parohia “ Minunea Sfantului Arhanghel Mihail in Colose “ Pamplona – Preot Ion Raducu,

– Parohia “ Sfantul Mucenic Sebastian”- Preot Marian Manescu,

– Parohia “ Sfintii Apostoli Petru si Pavel “- Preot Sorin Tomutiu,

– Parohia “ Sfantul Antim Ivireanul “- Preot Ioan Ionita Viorel,

– Parohia “Sfantul Grigorie Teologul” Valladolid – Preot Mircea Vesea,

– Parohia “ Sfintii Doctori fara de arginti Cosma si Damian “- Protoiereu Radu Sorin Ursu.

©redactare Teo-CHristian publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 9/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.