SLUJBA ARHIEREASCA LA BISERICA ADORMIREA MAICII DOMNULUI DIN ORASUL DRAGASANI – VALCEA

SLUJBA ARHIEREASCA LA BISERICA ADORMIREA MAICII DOMNULUI DIN ORASUL DRAGASANI – VALCEA

Astazi, 14.03.10, In Duminica a IV-a din Postul Sfintelor Pasti „a Sfantului Ioan Scararul”, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Pãrinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului Impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, au oficiat Sfanta Liturghie Arhiereasca la Biserica Parohiala „Adormirea Maicii Domnului” din orasul Dragasani, judetul Valcea.


Dupa citirea Sfintei Evanghelii, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, In cuvantul de Invatatura rostit, a explicat pericopa evanghelica, relatand si viata si opera Sfantului Ioan Scararul si totodata Indemnandu-i pe credinciosi sa posteasca si sa Inmulteasca rugaciunea si faptele de milostenie In aceasta perioada pentru mantuirea sufletului:

”…Trebuie sa Intelegem cu totii, ca nu este de ajuns numai sa credem, daca nu savarsim si rugaciunea si postul.

Multi cred numai, Insa nu fac nimic pentru a-si Imbogati credinta, pentru a da un suport credintei lor. Unii cred, doar ca sa aiba o mangaiere intelectuala, si marturisesc ca ei cred In Dumnezeu, dar cand este vorba de mers la biserica, de rugaciune, cand trebuie sa si posteasca, atunci faptele lor sunt nule. Cei care cred si nu savarsesc postul si rugaciunea, doar Isi imagineaza ca fac acest lucru, Insa cei care cred si postesc si se roaga, traiesc o experienta vie a lui Dumnezeu In fiinta lor, ei comunica cu Dumnezeu prin aceste fapte bune, prin aceste virtuti…”

Dupa slujba Preasfintitul Parinte Emilian, a instalat pe noul protopop de Dragasani In persoana Parintelui Iulian Madalin Busaga si a hirotesit duhovnic pe parintele Vasile Emanoil Gaman pentru Parohia Folestii de Sus, com Tomsani, jud. Valcea.

La Sfanta Liturghie Arhiereasca au luat parte numerosi credinciosi din orasul Dragasani si din Imprejurimi.

Scurt istoric

Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” (Catedrala orasului Dragasani), a fost zidita Intre anii 1930-1936 de catre credinciosii din localitate si din Imprejurimi si pictata In tehnica „a fresco” Intre anii 1946-1947, de catre pictorul Iosif Keber din Targu Jiu.

Constructia a fost facuta dupa planul Intocmit de Prof. Arhitect Alfred Mihaescu din Bucuresti, pe locul vechii biserici a Targului, tarnosita la 20 august 1793 si unde In 1821 a avut loc luptele dintre panduri lui Tudor Vladimirescu si turci.

S-a sfintit la 11 iunie 1952 In timpul arhipastorii Preafericitului Iustinian Marina, Episcop al Ramnicului fiind PS Iosif Gafton, Ministrul Cultelor fiind Vasile Pogaceanu si Preot paroh fiind Grigore Simion.

Pentru Lacasuri Ortodoxe: Arhidiacon Ioan Liviu Gaman

©Teo-CHristian publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 9/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.