“Ioan Ica jr despre crestinismul lui C. Noica” – Marius Vasileanu

"Elitele crestine sunt ale celor puternici, care prin daruirea si sacrificiul lor sunt nu doar buni, ci infricosatori de buni!" (Constantin Noica / "Adsum")

“Marturisesc, am fost totdeauna reticent atunci cand s-a incercat asimilarea crestina a lui Constantin Noica. Cei care o faceau erau stangaci de oriunde veneau. Fie dinspre filosofie, si atunci nu prea aveau datele teologice necesare unei adecvate expertize – dar, daca afirmau asta, cei mai multi nici nu-l intelegeau pe Noica, constatam. Fie dinspre teologie, si atunci, in genere, habar n-aveau de filosofia nicasiana, chiar daca ei isi inchipuiau contrariul. Rareori gasesti oameni care sa fie acasa si sa fie convingatori pledand dinspre ambele domenii."


"Iata de ce am fost de-a dreptul incantat descoperind un eseu al Arhid. Prof. Dr. Ioan I. Ica jr dedicat Centenarului Noica si, implicit, relatiei magistrului de la Paltinis cu crestinismul.”

Astfel isi incepe Dl. Marius Vasileanu articolul, numit „Ioan Ica jr despre crestinismul lui C. Noica”, publicat in data de 12 martie 2010, in rubrica SPRITUALIA a "Ziarului de Duminica", supliment cultural al "Ziarului Financiar", cu referire la un eseu aparut in trei numere consecutive ale revistei "Telegraful Roman" – august, septembrie si octombrie 2009.
Articolul poate fi citit dand click aici:

MARIUS VASILEANU (n. 14 apr. 1964 la Gura Humorului, Bucovina) are o licenta in filosofie (Universitatea Bucuresti) si un master in antropologia spatiului sacru (Universitatea de Arhitectura ‘‘Ion Mincu’‘).
Este doctorand al Universitatii Bucuresti, Facultatea de Litere, cu o tema interdisciplinara in care continua studiile de antropologie a religiei. A fost director al Editurii Muzicale si profesor de istorie a religiilor in invatamantul preuniversitar. A sustinut o bogata activitate in presa: studii, articole, eseuri, recenzii, proza scurta, editoriale, interviuri – in jurnale, reviste culturale si cu profil spiritual – producator si realizator de emisiuni radio, numeroase colaborari la principalele televiziuni centrale.
In ultimii ani a fost editorialist si editor coordonator (departamentul cultura-religie) la ziarul ‘‘Adevarul’’ si redactor-sef al revistei ‘‘Adevarul literar si artistic’‘; ulterior a fost senior editor la agentia de presa ‘‘NewsIn’‘, coordonand departamentele de cultura-religie si media-publicitate. Actualmente semneaza o rubrica saptamanala in suplimentul ‘‘Aldine’’ al ziarului ‘‘Romania libera’’ si preda istoria religiilor la Universitatea Bucuresti.

©Teo_CHristian publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 9/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.