Wednesday 20 january 2010

Sfanta Liturghie Arhiereasca la Manastirea Sf Antonie cel Mare – Carcea, Dolj

in duminica a XXXII-a dupa Rusalii (a lui Zaheu), inalt Preasfintitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei a fost prezent in mijlocul obsii de la Manastirea Sfantul Antonie cel Mare din localitatea doljana Carcea. in cuvantul sau de invatatura, IPS Irineu a vorbit despre modelului pe care ni-l ofera sfintii ca prieteni ai lui Hristos.


Dupa savarsirea Sfintei Liturghii, Mitropolitul Irineu a vorbit celor prezenti despre dorinta si ravna lui Zaheu de a-L vedea si de a-L primi pe Dumnezeu in casa sufletului sau:

„Faptul ca el se urca intr-un pom, arata ca dorinta de a-L vedea pe Dumnezeu este un lucru cu totul innalt, deosebit, spiritual, nu este o vedere a unei persoane, a unui om ci este vorba despre o vedere a lui Dumnezeu, este vorba de a-L vedea pe Creatorul, ceea ce inseamna ca trebuie sa se detaseze de pamant, sa urce dincolo de pamantul acesta pe care el l-a calcat, dar pe care l-a intinat cu pacate sale. Sa se urce mai presus decat lucrurile pamantesti, asa cum indeamna psalmistul: « La munti suflete sa ne ridicam, mergi acolo de unde vine ajutorul ».

Deci se urca Zaheu. in sufletul sau s-a petrecut ceva din momentul in care el a auzit de Dumnezeu, din momentul in care el si-a programat intalnirea cu Dumnezeu, din momentul in care el si-a randuit felul cum sa-L vada pe Dumnezeu. El a cugetat aceste lucruri, ravna lui a crescut de la o flacara mica, de la o scanteie am putea spune si s-a transformat intr-un foc al dorului dupa Dumnezeu.

Fireste ca simpla vedere a lui Dumnezeu nu i-ar fi adus atata satisfactie, atata multumire sufleteasca. Nici hotararea de a-L vedea pe Dumnezeu nu i-a fost suficienta daca n-ar fi avut in mintea sa pocainta si indreptarea ceea ce inseamna ca atunci cand Dumnezeu a considerat ca munca lui, osteneala lui este cu adevarat vrednica de vederea Lui si casa lui si familia lui, atunci a venit direct in viata lui si i-a spus sa se coboare la realitatea concreta a lumii acesteia ca sa o indrepte, sa o curateasca, sa o spele. Deci, Zaheu isi spala viata lui cu fapta buna si cu lacrimile pocaintei, isi indreapta toate gropile pe care el le-a facut pentru ca, intradevar sa se arate drumul sau spre imparatia Cerurilor ca unul neted”.

MITROPOLIA OLTENIEI

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.