(ALBUM FOTO nr. 32) Vizita Patriarhului Romaniei, Daniel, in Arhiepiscopia Ramnic

ALBUM FOTO Vizita canonica a Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhului Romaniei, in Arhiepiscopia Ramnicului

Click to view full size image

incepand de vineri, 12 noiembrie si pana duminica, 14 noiembrie 2010, Patriarhul Romaniei a oficiat o vizita canonica in Arhiepiscopia Ramnicului, la invitatia Parintelui Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului.

Conform unui comunicat al Arhiepiscopiei, acesta a ajuns la Ramnicu Valcea, vineri, in jurul orelor 18:00 insotit fiind de o delegatie de ierarhi, membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: TEO-CHristian


in Catedrala a fost savarsit un Te-Deum. Dupa Polihroniu, Parintele Gherasim a adresat Parintelui Patriarh Daniel un cuvant de bun venit:

„Este o cinste deosebita aceasta vizita pe care ne-o faceti cu prilejul sarbatoririi a 160 de ani de la intronizarea Sfantului Ierarh Calinic, Episcopul Ramnicului si aniversarea a 40 de ani de slujire arhiereasca a smereniei mele”.

Click to view full size image

Parintele Patriarh Daniel a raspuns, la randul sau: „Suntem bucurosi sa revenim aici la Ramnic pentru ca simtim prezenta sfintilor care au slujit de-a lungul timpului pentru pastrarea credintei ortodoxe si pentru promovarea culturii romanesti", numind aceasta zona o "vatra de spiritualitate romaneasca si in acelasi timp lumina pentru generatiile care vin", "semnul binecuvantarii lui Dumnezeu".

Cea de-a doua zi a vizitei canonice a Parintelui Patriarh in Arhiepiscopia Ramnicului a debutat cu sfintirea A?ezamantului Pastoral-Cultural „Sfantul Ierarh Calinic”, care are in dotare spatii de conferinta, camere de cazare si o sala de mese.
Zeci de credinciosi din Ramnicu Valcea au participat la sfintirea Asezamantului din incinta Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Ramnicului. Din sobor au facut parte Parintele Arhiepiscop Gherasim, Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului, Varlaam Ploiesteanul, Episcop Vicar Patriarhal, Andrei Fagarasanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului si Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului.

Dupa slujba de sfintire Patriarhul Daniel a apreciat: „Dumnezeu a binecuvantat ziua aceasta cu multa lumina si caldura aratand, de fapt, ca un edificiu mai vechi a fost luminat si incalzit, in asa fel incat a devenit primitor si placut. Este vorba de a oferi ospitalitate invitatilor si daca onoram pe cei pe care ii invitam, atunci si institutia care onoreaza pe altii se onoreaza pe sine insasi. Ospitalitatea este in traditia biblica a Vechiului si a Noului Testament, o dimensiune foarte importanta a vietii omului credincios. Ospitalitatea lui Avraam a fost, de fapt, intalnirea cu Preasfanta Treime. Cei trei oameni care deodata s-au aratat lui Avraam, asa cum spune Sfanta Scriptura a Vechiului Testament, capitolul XVIII din Cartea Facerii, sunt prezentati in iconografia noastra, mai ales incepand cu Rubliov, ca fiind trei ingeri”.

Vizita a continuat cu deplasarea in Manastirea Bistrita Olteana – straveche vatra de cultura si traditie romaneasca si in Manastirea Arnota, necropola Domnitorului Matei Basarab.

In Manastirea Bistrita, Patriarhul s-a inchinat la moastele Sfantului Grigorie Decapolitul, iar in Manastirea Arnota Intaistatatorul a adresat un cuvant celor prezenti, evocand personalitatea Domnitorului Matei Basarab, al carui mormant se afla la Manastirea Arnota si evidentiind importanta pictarii sfintilor in Biserica.

Duminica, 14 noiembrie, acesta a slujit alaturi de credinciosi la Sfanta Liturghie oficiata in Manastirea Arnota. Din soborul de ierarhi au facut parte Parintele Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, Varlaam Ploiesteanul, Episcop Vicar Patriarhal si Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului. La Sfanta Liturghie Arhiereasca savarsita aici a participat si Parintele Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, care in aceasta zi a implinit venerabila varsta de 96 de ani.

in incheierea cuvantului Sau, Parintele Daniel, Patriarhul Romaniei, a binecuvantat inceputul Postului Nasterii Domnului:

„Va dorim tuturor un inceput binecuvantat al Postului Nasterii Domnului, astfel incat sa ne bucuram nu numai de Sarbatoarea Craciunului, ci si de urcusul duhovnicesc prin rugaciune si prin milostenie, urcusul duhovnicesc pana la Sarbatoarea Nasterii Domnului, astfel ca de pe acum sa pregatim sufletul nostru sa devina o pestera a Betleemului care se lumineaza si se incalzeste prin prezenta iubirii Milostive a lui Hristos in sufletul nostru, in casa noastra, in bisericile noastre si in tara noastra”.

Un ALBUM FOTO cuprinzator, gasesti AICIfoto album!

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 44/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.