Surprinzator: Arhiepiscopul catolic de New York a fost ales presedinte al Conferintei Episcopilor Catolici din Statele Unite

Arhiepiscopul catolic de new-tiyork-mothy-m-dolan Lacasuri Ortodoxe: din Washington
Arhiepiscopul catolic de New York a fost ales presedinte al Conferintei Episcopilor Catolici din Statele Unite

Arhiepiscopul de New York, Timothy Dolan, in varsta de 60 de ani, a fost ales spre surprinderea generala, presedinte al Conferintei Episcopilor Statelor Unite (Conferintei Episcopilor Catolici Americani), un post atribuit in mod traditional vice-presedintelui.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Arhiepiscopul catolic de new-tiyork-mothy-m-dolan Conform unei postari de pe contul Twitter al site-ului conferintei, citat de France Presse, acest fidel al Papei, numit la inceputul anului 1990 de catre Vatican in capul eparhiei cele mai prestigioase din Statele Unite ale Americii, a fost ales in turul al treilea, ieri, marti, 16 noiembrie 2010, la o reuniune a episcopilor ce a avut loc in Baltimore (Maryland, est), cu 128 voturi contra 111.

El este considerat ca avand o linie mai conservatoare decat vice-presedintele Gerald Kicanas, care, in mod traditional, ar fi ocupat acest post. Acesta l-a criticat pe Arhiepiscopul de Tucson (Arizona, sud-vest) pentru ca ar fi “prea moale” in privinta avortului si a cazurilor de pedofilie.

Episcopii au confirmat si ei aceasta linie conservatoare alegand ca vicepresedinte un puternic opozant al casatoriilor gay, in persoana lui Iosif Kurtz, Arhiepiscop al Louisville (Kentucky, centru-est).

Reamintim ca Arhiepiscopul catolic de New York City, Timothy M. Dolan, s-a oferit in august 2010 sa medieze in controversa privind centrul musulman din Manhattan – Moscheea "de la Ground Zero". Nici primarul, Michael Bloomberg, nici presedintele american, Barack Obama, nu au putut calma lucrurile. Dar Arhiepiscopul parea omul potrivit situatiei.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 44/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.