publicat în: Arhivă

IPS Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a împlinit 60 de ani

Ierarhul IPS Arhiepiscop Andrei al Alba Iuliei a împlinit pe data de 24 ianuarie 60 de ani.

În continuare vă prezentăm o scurtă biografie a IPS Andrei:
Prea Sfinţia Sa s-a născut la 24 ianuarie 1949, în satul Oarţa de Sus, judeţul Maramureş, din părinţii Andrei şi Elena. A urmat liceul în Cehul Silvaniei şi apoi cursurile Facultăţii de Construcţii Căi Ferate din Bucureşti, între anii 1967-1972. După terminarea facultăţii a fost repartizat inginer la Întreprinderea de Construcţii Căi Ferate din Cluj-Napoca.

Începând cu anul 1976 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie din Sibiu, unde în 1978 a obţinut licenţa în teologie. În luna august a aceluiaşi an a fost hirotonit preot de către Înalt Prea Sfinţitul Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului, activând apoi ca preot paroh în oraşul Turda mai mulţi ani de zile (judeţul Cluj). Din toamna anului 1985 a fost transferat, la cererea Prea Sfinţitului Emilian Birdaş, la Parohia Ortodoxă Română Maieri I din Alba Iulia şi ulterior numit vicar administrativ. În acelaşi an (1985) a fost admis la cursurile de doctorat ale Facultăţii de Teologie din Bucureşti, avându-l drept îndrumător pe P.C. Arhid. Prof. Univ. Dr. Petru I. David. Teza şi-a pregătit-o în cadrul aceleiaşi secţii – Teologie sistematică – sub îndrumarea P.C. Prof. Univ. Dr. Dumitru Popescu, obţinând titlul de „doctor în teologie” în anul 1998.

Din februarie 1990 a fost ales şi hirotonit arhiereu vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, iar din luna iunie a aceluiaşi an a devenit episcop titular. În anul 1998, Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop. În paralel cu activitatea administrativ-bisericească s-a implicat şi în plan spiritual şi didactic. Astfel, a întemeiat Seminarul Teologic Ortodox Liceal „Simion Ştefan” din Alba Iulia şi a fost printre fondatorii Universităţii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, realizând demersurile necesare pentru înfiinţarea Facultăţii de Teologie din acest oraş (1991). La această facultate predă (funcţia didactică: profesor) disciplina „Teologie Morală”. Din aprilie 2000 este şi decan al facultăţii.
La 1 Decembrie 2002 Preşedinţia României i-a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în gradul de „Mare Ofiţer”.

Pentru activitatea sa culturală, dati click pe banner:

INTRU MULTI ANI STAPANE!

KSLCatalin (admin. Lacasuri Ortodoxe)